Skip to content
Ediția de astăzi

Președintele PNL Florin Cîțu: Orice măsură trebuie să respecte un principiu liberal de bază, să se aplice unitar tuturor participanților în economie

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat luni, 17 ianuarie, că orice măsură trebuie să respecte un principiu liberal de bază, să se aplice unitar tuturor participanților în economie.

În primul rând, eu cred că trebuie să oprim stilul acesta de a propune prin presă, pentru că îmi este și mie foarte ușor să vin să fac propuneri de creșteri de pensii de 40% sau salarii cu 60% și apoi să vin în coaliție și să spun că nu se poate, pentru că nu vor ceilalți. Am propus săptămâna trecută și îmi mențin opinia, discuțiile despre soluții să le avem în coaliție întâi. Dumneavoastră spuneți că au propus, nu au propus nimic. Sunt discuții în spațiul public. Eu, până acum, la coaliție, nu am văzut niciun fel de discuție cu propuneri clare. De aceea, astăzi, la coaliție, aștept soluțiile de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, de la Guvern și vedem dacă ele se încadrează în cadrul bugetar. Știți foarte clar că nu sunt de acord să depășim deficitul bugetar asumat anul acesta, din contră, cred că trebuie să fim mult mai ambițioși pentru 2022, pentru că putem avea o problemă cu inflația. Orice măsură trebuie să respecte un principiu liberal de bază, să se aplice unitar tuturor participanților în economie, nu unui anumit sector pe care îl alege cineva, nu știu pe ce criterii și, bineînțeles, să nu se ia niciun leu de la investiții din buget. De banii de investiții nu se atinge nimeni de ei. Din contră, trebuie să mai adăugăm să ajungem la 7%. Acestea sunt criteriile de la care pornim. După aceea, o să vedem ce soluții sunt. În acest moment, nu a fost nicio soluție prezentată în coaliție, ceea ce este în spațiul public, din punctul meu de vedere, sunt doar declarații politice și, repet, eu nu vreau să începem o competiție, în spațiul public, de declarații politice, pentru că îmi este și mie foarte ușor să scriu pe Facebook tot felul de soluții”, a declarat liderul liberalilor.

Președintele PNL crede că soluțiile trebuie să fie pe termen lung.

Aici este o altă discuție. Am spus de fiecare dată că, trebuie să abordăm această problemă cu o gândire pragmatică pe termen lung, așa cum am abordat și în trecut problemele, țineți minte că în 2020, economia a fost închisă două luni de zile și am trecut peste acea criză și am reușit să venim cu programe care, astăzi, văd că sunt lăudate, printre ele este și IMM Invest. Soluțiile pentru termen lung trebuie să ia în calcul, așa cum am spus și anul trecut, securitatea energetică a României, propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la o securitate energetică a României, una dintre măsuri ar fi să alocăm suplimentar de la buget, pe lângă programele de investiții pe care le au toate companiile, un procent de care să nu se atingă nimeni. (…) cum avem la Ministerul Apărării, un procent pentru care să investim în acest domeniu, ca să ne asigurăm că în 2026 România o să fie securizată din punct de vedere energetic”, a mai spus liderul liberalilor.

Cu privire la reducerea TVA-ului, Florin Cîțu spune că nu este de acord cu reducerea TVA-ului doar pentru un anumit sector.

Noi suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie. Repet, condiția de bază este să poți să și faci acest lucru și să o aplici unitar, nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector. Creezi un avantaj necompetitiv sau un avantaj necinstit unui anumit sector versus altele în economie și nu sunt de acord cu astfel de sectoare. Eu vă spun, nu sunt de acord să venim cu o măsură doar pentru un anumit sector. Pentru că așa se creează tot felul de distorsiuni în economie și economia în România, am arătat în ultimii ani, că nu poate să funcționeze așa pe termen lung, apar alte probleme. Încercăm să rezolvăm o problemă aici și apar alte probleme în economie. Dacă vrem să luăm o măsură de genul, să aducem TVA la zero, foarte bine, dar eu vă spun că nu facem decât să creștem profitul unor companii, va fi foarte greu să vedem o scădere a prețurilor, dar asta este opinia mea de economist. Ceea ce spun, ca președinte al Partidului Național Liberal, o să susțin orice reduceri de taxe, care se aplică unitar în toată economia”, a mai spus Cîțu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.