Skip to content
Spot

Programul Rabla se schimbă. Ministrul Mediului, anunț de ULTIMĂ ORĂ: din acest an se aplică și pentru cumpărarea de motociclete

Ministerul Mediului, Costel Alexe, marți dimineața, într-o conferință de presă, a anunțat modificări la Programul Rabla.

Astfel, potrivit acestuia programul Rabla se va adresa din acest an și celor care vor să își înlocuiască motocicletele vechi. În acest caz, prima de casare este 3.500 de lei. În același timp, programul Rabla clasic continuă ca și anii trecuți. În ceea ce privește programul Rabla Plus, programul prin care e stimulat programul de achiziție de mașini cu emisii zero sau scăzute, ministrul Alexe a anunțat un buget de 140 milioane de lei, în creștere de 45% față de anul trecut, potrivit PSNews.ro

Primele vor fi la fel ca anul trecut: 10.000 euro pentru achiziționarea unui automobil full electric și 4.000 de euro pentru un automobil hibrid. Bugetul ar permite astfel cumpărarea a 2.500 de automobile full electric și 400 de hibride.

Ministrul Costel Alexe a anunțat și o noutate: prima pentru mașinile electrice și hibride va fi acordată ”cu condiția de a nu înstrăina mașina cel puțin un an, e normal să ne asigurăm că rămâne în țară”.

Condițiile de participare

La programul Rabla 2020 vor putea participa atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, ca în anii trecuți. Pentru a obţine prima de casare, maşinile scoase din circulaţie trebuie să aibă o vechime de cel puţin opt ani, adică să fi fost înmatriculate iniţial în România, înainte de 1 ianuarie 2012. Există câteva condiţii pe care proprietarul persoană fizică trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul la prima de casare. Printre acestea se numără: să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local, să se fi înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând notă de înscriere.

O altă condiţie este să fi predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să fi obţinut certificatul de distrugere. De asemenea, trebuie să dovedească că a fost radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a fost obţinut certificatul de radiere, a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat. Conform normelor în vigoare, beneficiarii programului „Rabla clasic” trebuie să achiziţioneze autovehiculul nou de la producătorul validat, care a eliberat notă de înscriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.