Skip to content
Focus

PSD pregătește moțiunea de cenzură. Culisele planului social-democraților de a dărâma Guvernul Cîțu

Partidul Social Democrat (PSD) nu se grăbește cu demiterea Guvernului Cîțu. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că social-democrații intenționează să depună moțiunea de cenzură abia în iunie, iar motivul este simplu: aşteaptă să se acumuleze nemulţumiri, atât în rândul unor parteneri la guvernare ai liberalilor, cum ar fi UDMR, dar şi în sânul PNL, pentru ca moțiunea să aibă un succes garantat.

O altă explicație pentru amânarea unei moțiuni de cenzură pentru iunie se regăsește în eventuala intrare a premierului în cursa pentru şefia PNL, care ar împărţi această formaţiune în cel puţin două tabere, pe de o parte, iar pe de altă parte, i-ar împinge pe liberalii nemulţumiţi de guvernarea lui Florin Cîţu să se manifeste la suprafaţă. Cu alte cuvinte, până la vară PSD speră să se strângă destui parlamentari nemulţumiţi, atât în PNL, cât şi în alte formaţiuni, astfel încât să întregească numărul necesar pentru a trece la vot moţiunea de cenzură.

Ce șanse ar avea moțiunea să treacă de votul Parlamentului

O moțiune de cenzură depusă de social-democrați, potrivit ultimei configurații a Parlamentului, va fi din start acum sortită eșecului. PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar avea nevoie opoziția pentru a înlătura Guvernul Cîțu.

Astfel, Partidul Social Democrat are 157 de parlamentari (110 deputaţi şi 47 de senatori), în timp ce coaliţia PNL+USRPLUS+UDMR înregistrează 243 de aleşi (168 deputaţi şi 75 de senatori), astfel:

134 PNL (93 deputaţi + 41 senatori);

80 USPLUS (55 deputaţi + 25 senatori);

29 UDMR (20 deputați + 9 senatori)

La o primă vedere, PSD nu are nicio şansă, fiind cu 86 voturi în spatele coaliţiei, însă ei s-ar putea baza pe voturile AUR – 32 la Camera Deputaților și 14 la Senat. În acest caz, ar rezulta un plus de 46 de voturi, care s-ar adăuga celor 157  pe care deja le are PSD, ajungând la un total de 203 de voturi. La aceste voturi se mai pot adăuga încă 5-6 voturi de la minorități, însă chiar și așa tentativa PSD de a da jos Guvernul Cîțu ar fi un eșec. Asta dacă nu asistăm la dezertări din PNL, USRPLUS sau UDMR.

Ce spune legea

Art. 113 – Moţiunea de cenzură – Constituția României

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.