Skip to content
Spot

Răfuială în Guvern și PSD: Dăncilă pune tunurile pe adversari. Cine e pe lista neagră

Viorica Dăncilă este noul președinte PSD și așa cum au făcut și predecesorii săi va începe să-și elimine adversarii direcți sau să-i izoleze în partid pentru a se asigura că nimeni nu-i va pune în pericol scaunul de lider.

Potrivit PSNews.ro chiar dacă n-are nici majoritatea lui Liviu Dragnea și nici priceperea acestuia, Dăncilă e dominată de aceleași ambiții ca fostul lider PSD – vrea cu orice preț să țină frâiele partidului, chiar dacă partidul este în cădere liberă. Și tocmai din acest motiv Dăncilă are șansa ei să rămână în istoria PSD și a politicii din România, în cazul în care va reuși să distrugă complet partidul.

Viorica Dăncilă mută în Guvern

După ce Liviu Dragnea a intrat la închisoare, Dăncilă s-a văzut imediat stăpână la Palatul Victoria, iar baronii au înconjurat-o ca niște stăpâni protectori. Imediat după condamnarea lui Dragnea a anunțat cu remanierea Guvernului. A amânat-o pentru a Congresul PSD, iar acum are toate motivele să o facă.

Prima pe lista va fi Ecaterina Andronescu, dacă actualul ministru al Educației nu schimbă rapid tabăra așa cum a făcut și pe vremea lui Ponta, și pe vremea lui Dragnea. Cati Andronescu are abilitatea să negocieze cu oricine, dar zilele sale la Ministerul Educației sunt numărate. Dăncilă va dori să fie „femeia alfa” în PSD și nu va accepta ca alte doamne pesediste să aibă o imagine mai puternică sau mai bună decât ea. Iar eliminarea lui Andronescu din Guvern va fi un semnal și pentru Gabriela Firea.

Carmen Dan va fi și ea eliminată din Guvern deoarece este unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Liviu Dragnea. Carmen Dan a rămas fidelă baronului de Teleorman chiar și după condamnarea acestuia. Pe umerii ei mai atârnă și scandalurile de la Jandarmerie.

Recent, Dăncilă a fost nemulțumită și de activitatea Anei Birchall la conducerea Ministerului Justiției. Se pare că Ana Birchall vrea să joace rolul de salvatoare a justiției din România, însă se implică politic în ședințele din CSM și în evoluția Secției Speciale. Viorica Dăncilă a precizat în declarațiile sale că nu vrea să vadă miniștri care se implică în justiție. Adevărul e că baronii PSD nu ar fi de acord cu desființarea Secției Speciale, iar Birchall pare să aibă un astfel de obiectiv și o așteaptă remanierea, urmând să fie înlocuită cu un ministru care înțelege să păstreze tăcerea.

Teodor Meleșcanu este o mare provocare pentru Viorica Dăncilă. Premierul ar vrea să-l schimbe pentru ca PSD să-și spele imaginea înainte de alegerile prezidențiale, însă ALDE nu va fi dispus la această mutare. Apoi dacă Tăriceanu va fi respins de PSD pentru alegerile prezidențiale, vor fi șanse tot mai mici să mai accepte transferuri în Guvern, poate doar dacă ALDE va primi un mandat mai important.

Petre Daea și Răzvan Cuc sunt și ei pe lista premierului, din motive evidente pentru toată lumea. Ambii sunt de o incompetență colosală și nemaivăzută pe scena politică. Dintre cei doi, Cuc va fi nuca tare pentru Viorica Dăncilă. Răzvan Cuc a ajuns, la începutul lui 2019, din tabăra lui Niculae Bădălău de la Giurgiu, în tabăra lui Ionel Arsene la Piatra Neamț. Ionel Arsene fiind doar un alt apropiat al lui Liviu Dragnea.

Răzvan Cuc și-a menținut mandatul de ministru incompetent al Transporturilor cu șantaj la Liviu Dragnea, amenințând că va lua oameni din PSD dacă nu primește fotoliu în Guvern. Același lucru va încerca și cu Dăncilă.

Viorica Dăncilă elimină adversarii din PSD

Viorica Dăncilă va trebui să facă curat și în PSD, mai ales în filialele în care partidul a pierdut foarte mult comparativ cu celelalte partide. Numai că nu are timp suficient pentru alegeri în filiale și va face câteva mutări forțate, riscând să distrugă echilibrul din teritoriu.

Dar cel mai mult o deranjează Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu, care au rămas fideli lui Liviu Dragnea. Șerban Nicolae încă nu s-a hotărât în ce tabără să joace, după mai multe tentative prin care a încercat să ajungă președinte PSD. Acum, un alt vis al senatorului Nicolae e acela de a fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Numai că preferatul lui Dăncilă este Orlando Teodorovici, care va fi lansat în campanie pentru a cuceri inimile pensionarelor îndrăgostite de telenovele.

Codrin și Pleșoianu sunt nostalgici după Liviu Dragnea, iar ambii au atacat actuala conducere actuală a partidului, ceea ce poate duce în viitorul apropiat la sancționarea acestora. Este evident că între ei și Dăncilă nu poate exista o colaborare la următoarele alegeri și premierul riscă să aibă un partid divizat. Dar și excluderea acestora ar putea să rupă PSD-ul pentru că Dăncilă nu are abilitatea să împace pe toată lumea și nimeni nu-i recunoaște funcția de președinte al PSD. Pentru că oricât se va zbate acum Viorica Dăncilă să pozeze în cea mai pro-europeană și pro-americană pesedistă, rămâne doar o marionetă a baronilor PSD, doar că uneori se schimbă baronii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.