Skip to content
Spot

Rectificare bugetară 2019. Cum au fost împărțiți banii

Guvernul a aprobat pe 28 noiembrie 2019 proiectul de rectificare bugetară, deficitul estimat pe anul 2019 reprezentând 4,3% din Produsul Intern Brut.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu aproape 18,36 miliarde de lei, în urma celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2019, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei, deficitul estimat reprezentând 4,3% din Produsul Intern Brut, potrivit PSNews.ro

Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB„, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Ţinta iniţială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB.

Angajarea la construcţia bugetului iniţial a unor cheltuieli bugetare pe baza unor venituri suplimentare cu un grad ridicat de incertitudine privind încasarea acestora pe parcursul exerciţiului bugetar a condus la derapaje fiscale care au determinat majorarea deficitului bugetar pe anul 2019 la 4,3% din PIB, faţă de ţinta de deficit iniţială de 2,76% din PIB. Timpul scurt rămas până la sfârşitul anului nu face posibilă aplicarea de măsuri structurale care să conducă la menţinerea ţintei de deficit bugetar în limitele asumate iniţial, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare sunt Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

În acelaşi timp, punem punct unei practici prin care la sfârşit de an deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut, Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continue, iar noi nu facem această practică, respectăm legea şi prin această rectificare vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat„, a spus ministrul de Finanţe.

El a arătat că rectificarea bugetară asigură fondurile necesare pentru investiţii, plata pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, concediilor medicale, medicamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.