Skip to content
Spot

Angajarea răspunderii Guvernului. Ce prevede Constituția României

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni dimineață că Guvernul Orban își va asuma săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraților.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit PSNews.ro

Iată ce spune art 114 din Constituție:

„Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113”, prevede legea fundamentală a țării.

Potrivit Constituției, dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

„În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere”, se mai arată în Constituție.

Totodată, în ceea ce privește moţiunea de cenzură, articolul 113 din Constituție prevede că:

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114”.

Guvernul Orban a anunțat asumarea răspunderii pe teme economice și justiție

Raluca Turcan a precizat că  Guvernul Orban își va asuma săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraților. Ministrul Justiției va merge la CEDO pentru a prezenta situația justiției din România.

„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM. Această corectare a legislației pe Justiție este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni că se va deplasa „în curând” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a se întâlni cu preşedintele CEDO şi a-i explica situaţia din România în legătură cu creşterea infracţionalităţii, pentru a vorbi despre îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi despre alte planuri ale Guvernului în domeniul Justiţiei.

„Rămâne să vedem şi care e agenda preşedintelui CEDO, astăzi o să iau legătura cu dânsul, dacă nu-l găsesc azi, mâine dimineaţă, cel târziu mâine vom stabili când ne putem întâlni. Vom merge la CEDO să explicăm care este situaţia din România în legătură cu creşterea infracţionalităţii, care e situaţia cu planurile pe care le avem, de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare”, a precizat Predoiu la Parlament, întrebat despre recursul compensatoriu.

El a adăugat că, aşa cum a decis Biroul Politic Naţional al PNL, în ipoteza în care Parlamentul nu va vota iniţiativa legislativă privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

Predoiu a spus că recursul compensatoriu este unul din motivele pentru care se deplasează la CEDO.

De asta mergem acolo, să avem toate aceste discuţii. (…) Mergem să explicăm planurile noastre, mergem să explicăm care este situaţia din România, de ce s-a ajuns la această discuţie, de ce consecinţele astea sunt legate de modul greşit în care vechea majoritate a reglementat recursul compensatoriu”, a subliniat Predoiu.

În ceea ce priveşte Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Predoiu a spus că la şedinţa PNL „nu s-a decis nimic în acest sens”, pentru că încă nu s-a încheiat consultarea cu privire la aceasta.

Noi am făcut o consultare în rândul magistraţilor, aşteptăm în continuare rezultate şi după aceea, după ce eventual se alege noul preşedinte al CSM, vom discuta şi în CSM despre această chestiune. Astăzi, la şedinţă nu s-a decis nimic în acest sens tocmai pentru faptul că nu avem încă o consultare încheiată şi nu avem un punct de vedere al CSM. Pe cele trei măsuri pe care le vom supune Parlamentului spre adoptare prin asumarea răspunderii pentru prorogare, aşa cum a fost şi decizia PNL, pe cele trei măsuri deci avem un punct de vedere scris de la CSM„, a afirmat ministrul Justiţiei.

De asemenea, premierul Ludovic ORban a vorbit ulterior și despre abrogarea sau modificarea unor prevederi din „fatidica” ordonanță de urgență 114.

Este vorba despre prevederi din domeniul energiei – suprataxarea în domeniu și plafonarea preuțului la care vând producătorii de energ și gaze naturale, supraimpozitarea sectorului financiar bancar, abrogarea suprataxării în domeniul comunicațiilor, abrogarea prevederilor „profund nocive” legate de Pilonul 2 de pensii, abrogarea „fantomaticului Fond de Dezvoltare și investiții”, care a fost „o formă de mită dată unor primari PSD”, a spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.