Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Referendumul pe Justiție: Cum vrea PSD-ul să îl împiedice pe Iohannis

Autoritatea Electorală Permanentă a propus o Ordonanță de Urgență prin care ar urma să fie mărit pragul de validare pentru referendumul pe Justiție. Opoziția a reacționat la această propunere, care înseamnă modificarea ”regulilor jocului”.

Pentru acest moment, singura evidenţă cu cetăţenii români cu drept de vot peste 18 ani aşa, cum spune şi Constituţia şi legea Referendumului, sunt în evidenţele AEP, implicit în Registrul Electoral. Trebuie să utilizăm aceeaşi evidenţă ca şi la alegerile pentru Parlamentul European. Dacă aceşti cetăţeni nu vor fi în calcul înseamnă că noi nu vom da la 700 de mii de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate dreptul la vot”, a declarat Constantin Mitulețu președintele AEP.

Președintele PNL Ludovic Orban îi transmite premierului Viorica Dăncilă să nu intre în acest ”joc”.

O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanță în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituționale, încalcă principiile democrației și calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităților publice, repet autorităților publice să se implice în campania pentru referendum. Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Președintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de inițiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care într-adevăr face o referire la interdicție, dar folosește sintagma Autorităților Administrației Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneția este legată strict de Guvern, iar sintagma Autoritățile Publice se referă la toate autoritățile publice din România, inclusiv la Președinte. PSD încearcă să-l cenzureze pe Președintele României. Vă dați seama dacă ei au în cap o asemenea prostie, să-și imagineze că pot să cenzureze Președintele României, care este inițiatorul acestui referendum și care are dreptul constituțional de a fii implicat în acest referendum pe care l-a inițiat, cam cum gândesc acești indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetățean român, a fiecărui jurnalist din România. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare și arată că dacă încearcă să îl cenzureze pe Președintele României pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata și sunt în stare să cenzureze pe orice cetățean român privitor la orice fel de problemă din societatea românească. O somez public, repet, pe persoana care exercită formal funcția de prim-ministru, pentru că probabil în realitate 90% din deciziile pe care le ia nu îi aparțin și sunt ordine primate de la Dragnea sau și mai rău, de la Vâlcov, să nu intre în capcana pregătită de planificatorii ticăloși ai PSD-ului și să nu adopte aceste modificări prin Ordonanțe de Urgență, să ceară o consultare cu toate partidele implicate în procesul electoral pentru a stabili forma finală a textului Ordonanței de Urgență”, a declarat liderul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.