Skip to content
Focus Recent

România se împrumută mai scump decât Grecia

Din punct de vedere economic țara noastră nu stă foarte bine. Vicepreședintele Camerei Deputaților Marilen Pirtea avertizează că România a ajuns să se împrumute mai scump decât Grecia, una dintre statele UE care în urmă cu câțiva ani a trecut printr-o criză extrem de serioasă.

Actualul Guvern a împrumutat aproximativ 30 de miliarde de lei, doar de la începutul anului 2018, la care se adaugă 2 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari. Azi, România se împrumută mai scump decât Grecia. Acest dezechilibru cronicizat este și un efect al deprofesionalizării administrației centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectării veniturilor fiscale”, a declarat deputatul PNL.

Marilen Pirtea avertizează că numărul firmelor nou înființate e un semn că lucrurile nu merg cum trebuie.

”Tot la şapte luni, numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană prognozează creșterea economică a României în jurul valorii de 4% pentru acest an, în timp ce actualul executiv mizează pe o creștere de 5,5%, nivel țintă considerat de guvernanți și pentru construcția bugetului. Dacă prognoza de 5,5% nu se materializează, e aproape sigur că bugetul va fi și mai dezechilibrat, iar deficitul bugetar va depăși valoarea de 3% din PIB. Guvernul și-a ratat constant obiectivele de colectare, dar, cu toate acestea, la rectificare au adăugat «din pix» venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Este absurd, este împotriva aritmeticii. Semnalele îngrijorătoare vin din toate direcțiile: din statistici, din economie, de la reprezentanții oamenilor de afaceri, de la instituțiile europene. Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanți, total decuplați de la reguli fiscale elementare, împing țara pe marginea prăpastiei. Cifrele vorbesc de la sine. Vedem cum de la o zi la alta situația bugetară se deteriorează, azi având un dublu deficit, cu efecte critice pentru economia țării. Atât deficitul bugetar, cât și deficitul de cont curent, împing spre o conjunctură negativă a deficitelor gemene ce pot evolua exponențial pe spirala incontrolabilă a recesiunii”, atenționează vicepreședintele Camerei Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.