Skip to content
Ediția de astăzi

Salariile bugetarilor, cartoful fierbinte din mâna PNL: cu ce probleme se confruntă Ludovic Orban

Vestea că Guvernul Orban va tăia salariile bugetarilor a făcut vâlvă printre demnitari. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că reducerea veniturilor în sistemul bugetar e subiectul cel mai disputat zilele acestea în rândul liberalilor, în condiţiile în care aceştia încearcă prin orice mijloace să evite adoptarea unor măsuri care ar putea să îi afecteze electoral.

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ludovic Orban se opun măsurilor de austeritate care ar putea afecta imaginea PNL la următoarele alegeri. În interiorul Guvernul au loc discuţii privind tăierea salariilor şi la nivelul secretarilor de stat şi a celor care deţin poziţii în consilii de administraţie ale companiilor de stat, pe lângă parlamentari şi miniştri.

Însă, surse din partid spun că premierul nu și-ar fi dorit să taie lefurile miniştrilor, pe motiv că aceștia nu au lipsit de la serviciu și au gestionat alături de el situația generată de COVID-19. Doar că „notița” de pe masa lui Orban, ordonanța de urgenţă care ar urma să taie cu 25% salariile miniştrilor şi ale parlamentarilor, a ajuns deja în presă zilele trecute, astfel că Orban s-a trezit prins la mijloc: miniştrii fac presiuni să rămână cu lefurile întregi, în timp ce opinia publică aşteaptă măsuri de austeritate şi pentru demnitari.

Amintim că diminuarea veniturilor demnitarilor a fost vehiculată pentru prima data de premierul Ludovic Orban, în cadrul şedinţei de Guvern de joi.

„Să găsiţi o măsură de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică şi pentru noi”, a spus premierul referindu-se la ordonanţa privind şomajul ethnic inclusive pentru bugetari, care va fi aprobată la începutul săptămânii viitoare.

Parlamentarii PSD au donat 50% din indemnizație

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat la finalul lunii martie că toți parlamentarii social-democrați vor dona 50% din indemnizație pentru a ajuta spitalele.

Surse din partid susțin că aproape 95% dintre deputații și senatorii PSD au respectat indicația venită de la centru. În urma acestei decizii, s-au adunat aproape 450.000 de lei, iar aproape 200.000 de lei au fost donați direct către spitale.

Aproape o sută de mii de lei au fost donați către teledonul realizat de Antena 3 și mai există un disponibil pentru a fi donat de aproape 350.000 de lei. Printre deputații care au donat sume mai mari decât indemnizația se numără Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor cu 25.000 de lei și Daniel Suciu cu 10.000 de lei, care a făcut o donație pentru un spital din județul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.