Skip to content
Focus Recent

Seceta a afectat aproape 35.000 de fermieri

Minsitrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că au fost afectați de secetă 34.647 fermieri, iar suprafața afectată este de 1.168 mii hectare. Cei afectați vor primi ajutor de la stat.

Plățile urmează să poată fi efectuate la începutul lunii septembrie. Cuantumul plăților la hectar este următorul: grâu – 925 lei, secară – 925 lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei, rapiță – 1002 lei.

Cererile de solicitare către centrale APIA se depun începând cu data de 14 august.

Totodată, ministerul Agriculturii a pregătit acte normative pentru o schemă de sprijin pentru ovine și caprine, pentru porcine, păsări, bovine de lapte și carne, dar și pentru sectorul apicol, care urmează să fie accesate de fermierii afectați de criza coronavirusului.

Adrian Oros a mai anunțat că la sfârșitul lunii iunie a fost lansată sub-măsura 9.1a – Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, ce beneficiază de o alocare de 1.985 mii Euro.

În data de 15 iulie va fi lansată submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” cu perioada de depunere până la 15 octombrie 2020. Suma alocată acestei submăsuri este de 43 milioane de euro, din care 20 milioane de euro sunt dedicate tinerilor fermieri din diaspora. Acolo unde există posibilitatea vor fi acordate în concesiune până la 50 ha de teren.

Tot în luna iulie va fi lansată submăsura 4.2 – ”Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, care va avea o alocare de 12 milioane de euro.

În august vor fi lansate alte două submăsuri: submăsura 3.1 – Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate și submăsura 3.2 – Sprijin pentru activitățile de informare şi de promovare desfășurate de grupurile de producători în cadrul pieței interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.