Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Teiș îl laudă pe Daea, pentru mărețele realizări în agricultură

Guvernul interimar al PSD face eforturi intense pe partea de comunicare pentru a convinge populația că au avut realizări mărețe, pentru a diminua impactul pe care îl au acțiunile de învestire a unui nou Guvern, care tocmai a fost anunțat de premierul desemnat Ludovic Orban.

Atât vechiul, cât și noul Guvern, a avut și va avea (dacă trece de votul din Parlament) miniștri din Mehedinți, Daea de la PSD și Popescu de la PNL.

Drept urmare, deputata Alina Teiș apără realizările ministrului Daea.

Institutului Naţional de Statistică a anunţat faptul că, în ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, anul trecut România ocupa primul loc la porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone, România raportatând anul trecut cea mai mare producţie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone. România a înregistrat 7,3% din totalul producţiei de grâu la nivelul UE, adică 10,1 milioane de tone, clasându-se astfel pe locul al patrulea, după Franţa, Germania şi Marea Britanie. Țara noastră a înregistrat un rezultat bun şi în cazul producţiei de rapiţă (1,6 milioane de tone), care a situat-o pe locul cinci în clasamentul european. În cazul producţiei de soia boabe, România ocupă poziţia a doua atât din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cât şi din cel al producţiei, realizând 16,1% din totalul UE. România s-a menţinut pe poziţia a şaptea la producţia de cartofi (2,6 milioane de tone), după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Marea Britanie şi Belgia. Aproape 60% dintre companiile din domeniu sunt pe profit. În ciuda provocărilor care ţin de condiţiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanţare, din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018. Deşi profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decât în 2014, acesta a scăzut în comparaţie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017. Ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%. Creşterea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivităţii muncii, evoluţie ce trebuie interpretată ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivităţii, în opinia analiştilor”, se arată într-un comunicat de presă al Alinei Teiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.