Skip to content
Spot

Ultimele calcule: aritmetica parlamentară nu e de partea Guvernului Orban. Ce succes are o moțiune de cenzură înainte de alegeri

În 30 iulie, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii au decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban în luna august.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PSD ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Orban. Astfel, PSD, ALDE și PRO România, cele trei partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 231 de voturi: Partidul Social Democrat și ALDE au 210 de parlamentari (139 deputaţi şi 71 de senatori), iar PRO România are 21 de deputați și 4 senatori. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 235 de voturi, reușind cu lejeritate să trimită acasă echipa condusă de Ludovic Orban.

În plus, cele 3 formațiuni se pot baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară, deținută în prezent de PSD. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 235 de voturi pe care deja le au cei de la PSD, ALDE și PRO România. De altfel, tradiţia parlamentară arată că mai mereu cinci-şase deputaţi ai minorităţilor votează alături de PSD, astfel că moțiunea social-democraților poate trece fără probleme, chiar și fără votul UDMR.

Scenarii post-moțiune

Căderea Guvernului Orban este momentul esențial pentru viitorul PSD, pe de o parte, și viitorul lui Marcel Ciolacu, pe de altă parte. Dacă guvernul condus de Ludovic Orban va cădea înaintea alegerilor, ar rămâne un guvern cu puteri limitate, ceea ce ar crea mari probleme în conducerea unei țări în plină epidemie de coronavirus. Puterile lui Ludovic Orban ar fi, așadar, limitate și la mâna PSD, partidul care deține majoritate în Parlament. În plus, va urma o perioadă de mare instabilitate politică, dezbaterea urmând să se concentreze pe formarea unui nou guvern și mai puțin pe problemele administrației locale, ceea ce ar putea avantaja PSD.

Totodată, odată cu dărâmarea Executivului Orban, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, va adăuga o victorie în CV-ul de candidat. Marcel Ciolacu va demonstra, chiar înainte de Congres, că este un lider activ și de forță, nu ”moale”, cum îl taxează adversarii săi din PSD.

Așadar, având în vedere că aritmetica parlamentară este de partea PSD, ceea ce rămâne însă e curajul politic al lui Marcel Ciolacu. Mai precis, dacă acesta îşi va asuma mişcarea politică.

Iohannis nu va da premier PSD

O altă variantă post-moțiune luată în calcul este ca PSD și PRO România să susțină un guvern tehnocrat condus de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, sau de secretarul de stat Raed Arafat, ambele fiind variante cu care cele două partide au mai mers la Cotroceni, însă șeful statului nu va mai nominaliza prea curând un premier al PSD.

Așadar, cel mai probabil Klaus Iohannis îl va nominaliza din nou pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, iar liberalii se vor trezi din nou cu „rezistența” din Parlament. În acest caz, este greu de crezut că social-democrații vor mai vota și de această dată un Guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere că România nu mai trece printr-o situație de criză, așa cum se întâmpla în martie, când voturile social-democraților au fost decisive pentru liberali.

Ne amintim că Guvernul Orban 2 a trecut la începutul lui martie de votul Parlamentului după o procedură inedită. Voturile PSD au fost decisive pentru învestirea guvernului, după ce mulți parlamentari liberali nu au fost prezenți din cauză că s-au aflat în autoizolare, după ce au avut contact cu senatorul Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.