Skip to content
Ediția de Astăzi

USR-PLUS, la un pas de dezintegrare: omul care ar putea dinamita alianța

Se rupe lanțul de iubire USR-PLUS? Președinții USR și PLUS au avut luni o întâlnire pentru a continua discuțiile cu privire la procedura prin care Alianța își va desemna candidații la alegerile locale din iunie 2020.

USR-PLUS, în goana după Primăria Capitalei: războiul dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu

Însă, se pare că întâlnirea nu a făcut decât să crească nemulțumirile membrilor celor două partide. Surse politice au dezvăluit că deși s-au luat câteva decizii, procesul de desemnare a candidaților este îngreunat de situația tensionată de la București, unde oamenii lui Dacian Cioloș au fost nemulțumiți de nominalizarea lui Nicușor Dan drept candidat al USR în competiția internă din Alianța USR-PLUS și amenință cu ruperea alianței, potrivit PSNews.ro

Candidatura lui Nicușor Dan din partea USR la Primăria Capitalei a generat o amplă revoltă în partidul condus de Dacian Cioloș, iar unul dintre motivele pe care aceștia le invocă este dat de șansele mari pe care le-ar avea Nicușor Dan să fie candidatul Alianței, comparativ cu Vlad Voiculescu.

De cealaltă parte, în USR încă persistă frustrările apărute la negocierile precedente privind lista pentru alegerile europarlamentare unde PLUS a obținut paritate.

Surse politice au dezvăluit că în urma întâlnirii de luni, s-a stabilit ca cele două partide să își desmeneze candidații la locale, după care să înceapă negocierile cu PNL, inclusiv la nivelul Municipiului București, pentru eventuale candidaturi comune anti-PSD. Amintim că Nicușor Dan își dorește stabilirea candidatului în funcție de un sondaj de opinie, în timp ce Vlad Voiculescu ar prefera alegeri primare, în care să voteze simpantizanți și membri de partid.

Nicușor Dan, fondator al USR dar acum deputat independent, a fost desemnat, sâmbătă, drept candidat al filialei USR Bucureşti pentru Primăria Capitalei. În cursa internă a alianței, acesta urmează să se dueleze cu Vlad Voiculescu pentru desemnarea unui candidat unic.  Într-o conferință de presă susținută sâmbătă, Nicușor Dan a subliniat că este nevoie de ”o conlucrare a forțelor de opoziție împotriva administrației Firea-PSD” în vederea alegerilor locale din vara lui 2020.

Declarația lui Dacian Cioloș care a inflamat spiritele în USR

De cealaltă parte, Dacian Cioloş a declarat sâmbătă, după realegerea sa în funcţia de preşedinte al PLUS, că partidul său susţine în continuare candidatura lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei.

Suntem convinşi că avem o şansă mare să câştigăm alegerile locale la Primăria Capitalei şi suntem gata să facem tot ce ţine de noi pentru a avea un candidat comun, cu susţinere solidă. Noi credem că Vlad Voiculescu poate fi acest candidat care să aibă susţinerea alianţei. Suntem gata să negociem şi cu cei de la PNL”, a afirmat Cioloş, întrebat cum comentează decizia USR de a-l susţine pe Nicuşor Dan la Capitală.

Potrivit preşedintelui PLUS, înţelegerea cu USR a fost aceea de a avea candidaţi comuni ai alianţei, iar Nicuşor Dan este independent.

Înţelegerea noastră a fost să avem candidaţi comuni ai alianţei. Luni vom avea ocazia să discutăm cu colegii de la USR, să vedem care e abordarea lor, ce au discutat şi decis astăzi. Dacă mergem cu un candidat comun al alianţei, am decis că fiecare îşi stabileşte un candidat din cadrul partidului, apoi alegem un candidat comun al alianţei. Înţeleg că USR a decis să aleagă un candidat independent. Nicuşor Dan nu mai e membru al partidului”, a precizat Cioloş.

El a adăugat că nu mai vrea repetarea greşelii opoziţiei din 2016, când a pierdut Capitala după ce s-a prezentat cu mai mulţi candidaţi.

„Nu mai vrem să facem greşeala pe care a făcut-o Opoziţia în 2016 să prezinte mai mulţi candidaţi şi să piardă alegerile la Bucureşti”, a subliniat preşedintele PLUS.

Alegerile locale din vara lui 2020

Una dintre temele de importanță majoră cu privire la alegerile locale este cea privitoare la schimbarea legislației, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, nu în unul singur, ca până în prezent.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este pentru alegerea primarilor în două tururi.

Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi. Îmi doresc un parteneriat între administrația centrală, prin guvern, și administrația locală prin primari. Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Dacă inițivele legislative din Parlament nu se realizează, cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu angajarea răspunderii în Parlament”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.