Skip to content
Focus

Viorica Dăncilă a pierdut PSD și Guvernul din mână. Ponta și PNL adună roadele

PSD continuă să fie în cădere liberă și nimeni nu știe cât de mult poate să coboare. La un moment dat se va opri, însă sub conducerea Vioricăi Dăncilă partidul este tot mai fragil în fața adversarilor. Plecarea bruscă a lui Dragnea de la conducerea PSD i-a lăsat debusolați și fără niciun sistem de protecție.

Ponta, cu noul său partid – Pro România -, continuă să rupă din voturile PSD și să-și mărească grupul parlamentar pentru a forța intrarea la guvernare sau, de ce nu, chiar un rezultat bun în 2020 care să-i deschidă drumul spre guvernare. Deși Ponta în combinația PNL-USR-PLUS nu are șanse să ajungă în Guvern și totodată nici PSD nu pare capabil să-și apere mandatele din Guvern, potrivit PSNews.ro

Tot Ponta este cel care le dă târcoale celor din ALDE și îi amăgește cu un proiect politic. ALDE s-a săturat și el de toanele pesediștilor și de Viorica Dăncilă, fiind pregătit să rupă coaliția de guvernare dacă va reuși să aibă un alt proiect politic. La această decizie mai contribuie și faptul că PSD nu vrea să-l susțină pe Tăriceanu la alegerile prezidențiale și ar prefera să meargă pe mâna Vioricăi Dăncilă.

Există șanse să vedem după alegerile prezidențiale o altă majoritate parlamentară sau, cel mai grav pentru Dăncilă, PSD-ul părăsind guvernarea. Partidul condus de Dăncilă nu mai are resurse să atragă parteneri, fiind măcinat de probleme economice, iar Teodorovici tot caută să reducă cheltuielile, însă mărește bugetul serviciilor secrete pentru a plătii salarii și pensii speciale. Dacă Viorica Dăncilă nu va găsi bani suficienți ca să acopere cheltuielile deja exagerate, atunci nu va fi capabilă să ducă guvernarea până la sfârșit și va prefera să părăsească Palatul Victoria. Cum ANAF a devenit un monument al incompetenței și ineficienței, slabe șanse ca acest Guvern să mai găsească bani suplimentari, mai mult va petici și va da concedia bugetari.

Problemele de buget ale Guvernului sunt mereu un mare avantaj pentru opoziție, unde PNL atacă din toate direcțiile și culege roadele, după cum s-a văzut și la europarlamentare. Liberalii sunt în creștere, iar ce adună împart cu USR-PLUS. Chiar mai mult decât PNL, asistăm de câteva luni la un USR-PLUS care atacă electoratul pesedist. Nu au fost întâmplătoare anumite ieșiri la TV ale lui Dan Barna.

Nici PNL nu poate aștepta liniștit pe scena politică și să spere la un miracol în 2020. Are responsabilitatea să încerce în continuare să dea jos guvernul, chiar dacă mai e puțin timp până la alegerile parlamentare din 2020. Numai că în politică trebuie să profiți imediat, altfel pierzi avantajul și liberalii știu acest lucru. Dacă s-ar organiza alegerile parlamentare în această perioadă, PSD ar coborî și mai mult, probabil la 15%.

Liberalii vor să atragă și primari PSD, să slăbească partidul în teritoriu în acele zone în care baronii controlează jocurile. PNL vrea să recruteze primari PSD și cu siguranță vor reuși acest lucru în multe județe deoarece toată lumea vede cum barca PSD începe să se scufunde.

PNL recuperează din ceea ce pierde PSD mai ales în mediul rural, unde au numeroase filiale. USR-PLUS are un avantaj în mediul urban, cu o expunere mult mai bună. Cert este că PSD arată acum ca un muribund căruia îi dau târcoale vulturii așteptând să nu mai miște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.