Skip to content
Spot

VIP-urile care au rămas în afara Parlamentului: Foști premieri, vicepremieri și miniștri ies cel puțin 4 ani din prim-planul politicii românești

După alegerile parlamentare, Pro România și PMP sunt partidele care au pierdut cel mai mult deoarece nu au reușit să depășească pragul de 5% necesar intrării în Parlament.

Odată cu ele, și-au pierdut locurile și mulți parlamentari cu notorietate, iar alte VIP-uri politice au sfârșit înfrânți pe la partide mai mici. Candidatul independent care termină aceste alegeri cu un rezultat rușinos este Gabriel Oprea.

Ponta și Tăriceanu

Victor Ponta, liderul Pro România, deja a anunțat că va renunța la carieră politică după ce partidul său nu a intrat în Parlament. Încă din noaptea alegerilor, fostul premier al României a publicat un mesaj pe Facebook în care a anunțat că se va concentra pe alte proiecte și pe viața de familie, potrivit PSNews.ro

Nu va mai fi în viitorul Parlament, dar probabil va încerca o revenire în 2024. Victor Ponta ne-a anunțat înainte de alegerile parlamentare că vrea să candideze în 2024 la alegerile prezidențiale. Dacă acum n-a reușit să ia nici măcar 5% este deja ușor de intuit rezultatul pe care l-ar putea obține la prezidențiale.

Odată cu Victor Ponta, un alt premier nu a reușit să intre în Parlament: Călin Popescu Tăriceanu. Dar problemele fostului lider ALDE sunt mult mai complicate. După ce își va pierde imunitatea parlamentară, va ajunge cel mai probabil pe la procurorii DNA, care de mai mulți ani voiau să înceapă urmărirea penală pe numele său. Până acum, Senatul l-a salvat de fiecare dată de ancheta procurorilor.

Tot pe listele Pro România a candidat și Iurie Leancă, fost premier în Republica Moldova, care a vrut un loc în Parlamentul României. Mircea Titus Dobre, fost ministru în guvernele Grindeanu și Tudose, a fost pe lista Pro România la Constanța.

Băsescu, Neamțu și Diaconescu

PMP a pierdut câteva personaje care s-au promovat intens în spațiul public. Probabil cel mai celebru nume pe listele PMP era Elena Băsescu, fiica fostului președinte, care și-a încercat norocul la Camera Deputaților, în Constanța.

Mihail Neamțu a mers inclusiv la Timișoara pentru a candida, în speranța că va prinde un loc pentru Parlament. Deși avea speranțe mari la aceste alegeri parlamentare, rezultatul l-a lăsat în afara Parlamentului. Chiar dacă PMP făcea 5% la nivel național, Neamțu nu avea șanse să prindă un loc de deputat deoarece rezultatul din Timiș a fost foarte slab. De asemenea, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe și al Justiției, a rămas în afara Parlamentului. Diaconescu a candidat pentru un loc de senator în București.

Dorinel Munteanu, fost fotbalist celebru în România în urmă cu mai mulți ani, a candidat pe lista PMP Cluj, pentru un loc în Senat. Probabil PMP a sperat că-i va ajuta să atragă voturi, dar din păcate n-a fost deloc util partidului.

Curățenia din PSD

PSD a pierdut mai multe nume importante la alegerile parlamentare. Unii au fost înfrânți la alegeri, iar alții au fost scoși de pe listă încă din octombrie. Eugen Teodorovici este marele perdant, deoarece nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a intra în Parlament, deși partidul său a obținut circa 30% la nivel național. În județul Tulcea, acolo unde Teodorovici a candidat, PSD n-a convins suficienți oameni.

Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu sunt foști pesediști care au candidat la aceste alegeri pe listele Partidului Ecologist Român. Aceștia au ajuns celebri în trecut, prin numeroase atacuri la adresa justiției, prin discursul lor despre statul paralel, iar Șerban Nicolae s-a remarcat cu afirmații misogine și scandaluri care nu sunt demne de un parlamentar. Fără Liviu Dragnea la conducerea partidului, Nicolae și Pleșoianu au fost scoși din lumina reflectoarelor de noul președinte PSD. Tot pe listele PER a candidat și cântărețul Marcel Pavel, care nu și-a găsit locul în Parlament.

USR – PLUS, pe model PSD

Pe modelul PSD, USRPLUS a făcut și el mai multe eliminări de pe listă sau a pus politicieni pe locuri neeligibile. Echipa lui Dan Barna a scos persoanele care nu erau de acord cu ei și liderii partidului și-au instalat prietenii și apropiații.

Senatoarea Florina Presadă a fost eliminată de pe listă, înainte de campania electorală. Mihai Goțiu a fost pus pe un loc neeligibil, pe lista de la Cluj, deși s-a remarcat cu numeroase acțiuni pentru protejarea mediului, fiind unul dintre cei mai activi parlamentari USR. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în guvernul Cioloș și ambasador la Luxemburg, a fost pus pe un loc neeligibil în București și nu va mai fi parlamentar în următorii 4 ani.

Gabriel Oprea, rezultat rușinos

Candidatul independent cu cele mai mari șanse la un loc în Camera Deputaților a fost Valeriu Nicolae, un ogn-ist celebru pentru campaniile sale umanitare în Ferentari. Doar 31 de voturi i-au lipsit pentru a trece de pragul necesar intrării în Parlament, în București.

Un alt candidat independent celebru este Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru în mai multe guverne, după ce a condus atât MAI, cât și MApN. Oprea a candidat pentru Camera Deputaților în București și a adunat doar 796 de voturi, adică 0,01%. Un rezultat rușinos care ar trebui să-i transmită că nu mai are loc pe scena politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.