Skip to content
Administrație locală Focus Recent

Virgil Popescu, despre scandalul Gaz Mehedinți cu Primăria Severin: Cred că cea mai bună soluție ar fi înființarea unei societăți a Consiliului Local care să preia extinderea rețelei de gaz

Președintele PNL Mehedinți a revenit cu noi detalii legate de posibilitatea ca firma Mehedinți Gaz să ”plece” din Drobeta Turnu Severin având în vedere că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Asta și în urma anunțului recent făcut de primarul Marius Screciu că există posibilitatea ca legăturile cu această firmă să fie ”rupte”.

Eu mi-am amânat plecarea la București și nu au venit la întâlnire. Seara pe la ora 18.00 au dat email că având în vedere implicațiile OUG 114 trebuie să se mai gândească și nu mai pot să vină la întâlnire. Lăsând la o parte aceste lucruri, OUG 114 nu are nicio legătură cu investițiile locale. Ei trebuiau să le facă din 2013 în municipiul Drobeta Turnu Severin și în toate comunele care erau prinse în contractul de concesiune. Am înțeles că s-a hotărât că în perioada 30 ianuarie, 2 sau 4 februarie ar putea să vină la întâlnire. Și s-a propus ca în data de 30 ianuarie, la ora 13.00. Mă voi întoarce de la București ca să particip miercuri la întâlnirea cu cei de la Mehedinți Gaz. Sper să se țină de cuvânt. După această întâlnire se va discuta în următoarea ședință de Consiliu Local despre acest contract. Să vedem cu ce propunere vor veni acești oameni? Va fi una clară – concretă că vor începe investițiile sau când le vor finaliza. Dar aceste propuneri trebuie să fie cu garanții solide, nu cu o scrisoare de 6.000 de lei cum au mai făcut. Din păcate unii în 2004 i-au crezut”, a declarat deputatul.

Virgil Popescu le dă asigurări severinenilor că nu își vor pierde banii chiar dacă firma pleacă, pentru că au existat niște temeri în acest sens.

Cei care au deja banii dați nu vor rămâne fără bani, în cazul în care firma Mehedinți Gaz nu va mai avea contractul cu primăria Drobeta Turnu Severin. Dacă va fi…nu vorbim de reziliere de contract, ci de retragerea concesiunii. În cazul în care operatorul nu și-a realizat planul de investiții cu termenele prevăzute în contract, concesionarul poate retrage, dacă dorește, concesiunea. Retrăgându-i concesiunea, dreptul de a exploata aceste rețele se retrage și licența de distribuție de către ANRE și cea de furnizare. Pentru un operator mic, la orașe de peste 100.000 de locuitori ca Drobeta Turnu Severin, cine are licența de distribuție și furnizare sunt legate. Dacă i se retrage concesiunea, se retrag și licențele. Următorul pas e că se va numi un operator provizoriu până când unitatea administrativ – teritorială hotărăște dacă scoate la licitație sau își face propriul serviciu sau societate de distribuție a gazelor naturale. Aveam eu o nelămurire, dar am fost luni la ANRE și am întrebat punctual de cazul Severinului, dacă presupunând că va fi luată o hotărâre de retragere a concesiunii ce se va întâmpla? Pe lângă ce v-am spus până acum mi-au explicat, în plus, că noul operator poate în continuare și are dreptul să facă branșamente (chiar dacă este provizoriu). Nu trebuie să își facă probleme dacă au plătit pentru branșamente pentru că acestea vor fi în continuare executate. Ceea ce reproșez eu acestei firme în momentul de față este faptul că au luat bani de la oameni, au făcut contracte, dar nu le-au spus că ei au obligația, conform legii, să dea banii înapoi după un timp. În contract spune da, sunteți cofinanțatori la noi, ca și cofinanțatori vă luăm să extindem rețeaua nu să facem branșamente și după 5 ani vă obligați să dați cu titlu gratuit rețeaua. Ori așa ceva este, să îi spun în termeni așa ai codului penal, este înșelăciune. Pentru că una spune legea și tu îi păcălești. Practic păcălești oamenii, nu le spui corect ce spune legea, pentru că ei își recuprează banii prin tarifele ce vor aplica în anii următori”, a mai declarat președintele PNL Mehedinți la RTS.

Cât despre viitor, Virgil Popescu crede că cel  mai bine ar fi ca primăria Severin să își înființeze propria societate ca să preia contractul de concesiune.

Indiferent cine va fi operatorul au obligația să fie pe banii lor extinderea. Nu poți să ai exclusivitate pe o distribuție de gaze, să nu ai bani și să faci pe banii cetățenilor și să îi păcălești. Cred că cea mai bună soluție ar fi înființarea unei societăți a primăriei/Consiliului Local care să preia această investiție, concesionarea, să se meargă mai departe cu extinderea rețelei de gaze naturale. Ca finanțare ar putea să fie fonduri PNDL 3, fonduri europene sau credite bancare. Orice primar care va veni va avea interesul să facă investițiile, să dezvolte distribuția. Oamenii nu își vor pierde banii, cei care au plătit cel mai probabil vor avea întâietate la distribuție”, a declarat președintele PNL Mehedinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.