Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Zona Eşelniţa – Valea Cernei, supravegheată de pompieri pentru a împiedica riscul de reaprindere a trunchiurilor de copaci

De o săptămână, peste 60 de pompieri au acționat în zona localităţii Eşelniţa cu 50 de saci stingători, ATV-uri  prevăzute cu instalaţii de stingere, destinate intervenţiei în zone greu accesibile, 10 autospeciale de intervenţie şi alte mijloace specifice pentru localizarea şi lichidarea focarelor de incendiu, care s-au manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 100 de ha, cuprinzând vegetaţie uscată, mărăciniş şi litieră.

La acţiunile de stingere s-au alăturat pompierilor şi 33 de voluntari ai SVSU Eşelniţa, 4 pădurari şi 10 cetăţeni.

Vineri, 5 aprilie a.c, un alt incendiu, care a impus o intervenţie continuă a pompierilor, a izbucnit în zona Valea Cernei, Parcul Naţional Domogled, acolo unde, timp de două zile, 68 pompieri din cadrul Detaşamentelor Orşova şi Drobeta Turnu Severin, au acţionat cu 3 autospeciale de intervenţie, 2 ATV-uri, 4 autospeciale de transport şi 20 de saci stingători pentru împiedicarea extinderii focarelor de incendiu şi stingerea acestora, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 12 ha de litieră în pădure de foioase. În sprijinul pompierilor, pentru identificarea focarelor existente, un elicopter a survolat zona. La această misiune s-au alăturat şi 47 de pădurari şi rangeri.

Intervenţiile pompierilor pentru stingerea acestor incendii sunt destul de dificile, întrucât terenul este accidentat, în pantă, zonele sunt greu accesibile, stratul gros de frunze uscate favorizând extinderea cu uşurinţă a flăcărilor, existând riscul reaprinderii.

„Facem apel la cetăţeni să conştientizeze că focul, deşi ne este prieten, scăpat de sub control poate deveni un duşman de temut, ce atentează nu numai la distrugerea mediului şi a bunurilor materiale, ci chiar la viaţă”, spune Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

În prezent, incendiile sunt localizate, pompierii continuând intervenţia prin  supravegherea zonelor, pentru a împiedica riscul de reaprindere a trunchiurilor de copaci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.