Skip to content
Focus

2020, anul alegerilor atipice. Cum arată tabloul politic pentru scrutinul din toamnă

Alegerile locale și parlamentare din 2020 se anunță a fi atipice. După ce nu am avut alegeri anticipate în iarnă, criza provocată de pandemia de coronavirus a făcut ca scrutinul să nu se desfășoare nici în vară. Așa am ajuns în situația în care vom merge la urne cel mai probabil în toamnă-iarnă. Dar transferarea alegerilor locale în a doua parte a anului, foarte aproape de data desfășurării alegerilor parlamentare, va avea o influență semnificativă asupra jocului politic din țară, forțând partidele politice să-și regândească strategiile.

O competiție aparent echilibrată

Aparent, competiția din toamnă pare echilibrată, neavantajând decisiv niciunul dintre partide. PNL ar fi vrut cu siguranță alegeri mult mai devreme, profitând de momentul slab al PSD și de creșterea liberalilor din sondaje. Timpul trece în defavoarea liberalilor, care aflați la putere se confruntă în mod inevitabil și cu critici. Mutarea alegerilor în toamnă i-ar putea avantaja în schimb pe social-democrați, care vor profita de situația complicată din țară, cauzată de pandemia de coronavirus pentru a ataca în permanență Puterea, potrivit PSNews.ro

Totuși, dacă privim mai atent, în cazul alegerilor locale, intuim că votul politic va fi mai apăsat decât altădată. Alegătorii vor fi mai atenți la viziunea de ansamblu a partidelor. De rezultatul alegerilor va depinde modul în care se vor raporta alegătorii la oferta partidelor. Cu alte cuvinte, ce vor vota românii la alegerile locale ? Pensii și ajutoare sociale mărite? O economie sănătoasă cu investiții acolo unde este necesar? Cu siguranță câștigurile imediate vor conta în mintea alegătorilor, dar aceștia nu ar trebui să confunde măsurile populiste cu realitatea. Mai devreme sau mai târziu orice greșeală este plătită.

Cele două mari tabere

Dincolo de aceste aspecte putem să identificăm grosso modo cele două tabere politice care se vor confrunta în toamnă, în ciuda faptului că aceste alianțe s-ar putea să nu funcționeze peste tot. Pe de o parte intuim un triumvirat format din PNL, USR și PMP, iar de partea cealaltă PSD, Pro România și ALDE. Grupul celor de la ALDE are interese vădite de a candida alături de PSD, deoarece fără social-democrați aceștia au șanse mici să intre din nou în Parlament. PMP ar putea avea rațiuni similare pentru care să candideze alături de PNL. Cu alte cuvinte, fiecare tabără conține un muribund. Disputele temporare vor fi lăsate deoparte, obiectivul intrării în Parlament fiind pus pe primul loc.

Alegerile locale vor fi cruciale pentru dezvoltarea diferitelor zone ale țării. În condițiile în care criza economică anunțată de majoritatea instituțiilor financiare importante din lume ne va lovi grav în anii următori, puterea locală și nu doar cea centrală va trebui să dea dovadă de adaptabilitate și multă inteligență politică și economică. În caz contrar, decalajul economic dintre diferitele regiuni ale țării se va adânci și/sau vor apărea noi decalaje economice. Or, din toată această ecuație vor pierde în final români. Așadar testul adevărat se va da în toamnă, iar responsabilitatea pentru următorii ani este distribuită în mod egal pe umerii guvernanților și a guvernaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.