Skip to content
Recent Spot

Vești bune: S-a prelungit perioada de valabilitate a pașapoartelor

Modificările Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Legea nr. 133/18.06.2018 intră în vigoare de vineri, 20 iulie. Prin acest act normativ se prelungește perioada de valabilitate a pașapoartelor.

Paşapoartele simple electronice vor avea următoarea valabilitate:

  • 3 ani pentru persoanele cu vârsta până în 12 ani;
  • 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani;
  • 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani;

Noua lege mai prevede că pașapoartele simple temporare se vor elibera în termen de 14 zile calendaristice persoanelor care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic. Paşaportul simplu temporar va fi eliberat în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii doar pe baza unor documente justificative şi numai în situaţii obiective.

Persoanele care nu doresc un pașaport simplu electronic sau cele care nu pot prezenta documentele justificative din categoria celor mai sus menționate, vor putea primi pașaport temporar, dar în termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.

Pe lângă măsurile de ordin legislativ luate pentru eficientizarea activității de eliberare a pașapoartelor, la nivelul MAI și MAE au mai fost luate măsuri de ordin administrativ și organizatoric, precum:

  • la nivel național, suplimentarea personalului de la ghișee, mutarea structurilor de pașapoarte în sedii noi care oferă condiții decente și spații de așteptare pentru cetățeni (ex. pentru regiunea București-Ilfov structurile de pașapoarte funcționează în centrele comerciale ParkLake și Plaza România);
  • la nivelul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, informatizarea tuturor serviciilor consulare și introducerea unor mijloace moderne de gestionare a cererilor de natură consulară, care au condus la procesarea unui volum mai mare de solicitări și la reducerea considerabilă a timpului de aștepta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.