Skip to content
Recent

Alegeri pentru Parlamentul European – Care este situația în Europa

Andreea Alexandru/AP

Peisajul electoral european arată modificări semnificative în urma rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European.

Potrivit rezultatelor coaliția de centru – stânga, centru – dreapta a pierdut majoritatea. Partidul Popular European și Socialiștii Europeni dețin acum doar 54% în Parlamentul European. Cele două blocuri politice au pierdut mai mult de 70 de locuri în PE.

Partidele naționaliste/extremiste/eurospectice au câștigat teren considerabil, însă nu vor putea redefini viitorul Europei, însă ar putea împiedica procesul legislativ. Potrivit analiștilor europeni victoria acestor partide se poate pune pe seama ratei mari a șomajului din aceste țări, teama de atacuri teroriste și tensiuni cauzate de imigranți.

În Franța partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen a câștigat alegeri europarlamentare, depășind partidul de coaliție al președintelui Emmanuel Macron.

League, partidul de extremă dreaptă condus de Matteo Salvini și-a adjudecat victoria în Italia, cu peste 34% din voturi. Și în Marea Britanie, pentru că nu s-a finalizat Brexitul, partidul condus de Nigel Farage a obținut un scor impresionat.

În Ungaria Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, a obținut 52%, ei fiind încă membri în PPE. În Austria partidul premierului Sebastian Kurz a câștigat alegerile europarlamentare, fiind tot membru în PPE. Și în România PNL, parte a PPE, a obținut victoria cu peste 26%. Verzii au obținut 69 de locuri în Parlamentul European.

După validarea rezultatelor rămâne să înceapă negocierile și voturile pentru președinția PE și a Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.