Skip to content
Recent

Boștinaru, amănunte nebănuite despre sabotarea lui Toader la Bruxelles EXCLUSIV

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală culisele incidentului de miercuri, când ministrului român al Justiției, Tudorel Toader, i-a fost interzis să vorbească în plenul PE.

Concret: Boștinaru a dat de înțeles că în spatele sabotării lui Toader ar sta un complot al Partidului Popular European (PPE), din care face parte însuși președintele executivului comunitar, Antonio Tajani. În aceeași ordine de idei, vicepreședintele PSD a arătat cu degetul și spre europarlamentarul ECR Monica Macovei (fost ministru român al Justiției).

Discuția a început cu contextul mai general al indignării celor din PPE cu privire la modificarea legilor justiției din România. Astfel, Victor Boștinaru și-a acuzat adversarii de „politicianism profund” și de refuzul comunicării.

„A fost încă un episod dintr-un război care începe să semene foarte mult cel puțin cu războiul de 100 de ani româno-român. Și de data aceasta, un teatru de luptă a fost ales de către colegii mei de la PPE, pentru că, dincolo de aparența cum că Verzii ar fi cerut acest lucru, pot să vă asigur cu toate informațiile pe care le am că a fost în fapt opera PPE România – mai exact, a colegilor noștri din PNL, cu contribuțiile extra-PNL numite Cristian Preda (membru PPE, la fel ca PNL-iștii – n.r.) și Monica Macovei (membră în grupul ECR). A fost un episod care m-a rănit și a terfelit imaginea României, ca percepție. Discutând cu oameni de la PPE sau cu oameni de la ECR, toți spuneau că, de vreme ce legile justiției au fost adoptate și discutate la Curtea Constituțională (iar două dintre ele declarate constituționale, cu anumite elemente care trebuie revizuite de către Parlament – și asta se va face matematic exact), nu înțeleg ce pasiune bolnăvicioasă au unii dintre politicienii români, de a exporta acest conflict politic la Bruxelles. Ăsta este un lucru care se întâmplă în serie deja și produce un mare rău României.

Revenind acum la conținut: această dezbatere, dincolo de politicianismul profund, arătat de criticii de ieri din sală (pentru că vă invit să analizați la detaliu fiecare declarație, începând cu cea a comisarei Vera Jourova (eurocomisarul pe Justiție – n.r.): niciun critic al modificărilor celor trei legi din România), pe cele trei legi nimeni n-a putut să indice un singur element care să pună în discuție cele trei lucruri atât de importante: independența justiția, profesionalizarea magistraților și limitarea abuzurilor. În schimb, dezbaterea de ieri a adus pentru prima dată în Parlamentul European nevoia unei clarificări riguroase, legale a relației dintre serviciile secrete și justiție. Asta este exact ceea ce legislația adoptată a și făcut.

Ultima chestiune la care vreau să mă refer este nevoia comunicării. Episodul amar de ieri a arătat încă o dată că nu se înțelege transparența afișată la Parlamentul României. Pentru că, atunci când discuți în opinia publică trei ani pachetul ăsta de legi și apoi încep discuții instituționalizate în primăvara lui 2017 și ai patru luni de dezbateri în Parlament transmise live, e greu să spui că asta nu e transparență. Macovei și ciracii săi care au adoptat codurile în trei zile lucrătoare nu pot reclama lipsa de transparență și dimensiunea incluziunii tuturor actorilor în acest proces tocmai ei, care în 3 zile au făcut și au desfăcut totul într-o țară. Deci din partea lor ar fi bună tăcerea – dar mă tem că e imposibil”, a detaliat Boștinaru pentru PSnews.ro.

În legătură cu episodul concret legat de Tudorel Toader, Victor Boștinaru a argumentat că ministrul român avea dreptul să vorbească în fața Parlamentului European (în calitate de membru al Consiliului European), însă europarlamentarii PPE (în special românii din PNL), în frunte cu șeful PE, Antonio Tajani, s-au pus de-a curmezișul.

„Domnul Tudorel Toader a stat în plenară în zona unde stau membrii Consiliului, iar domnia sa este într-adevăr – prin funcția pe care o are – membru al Consiliului European. Și în această calitate ar fi trebuit și ar fi putut să vorbească, pentru un motiv simplu: membrii Consiliului au dreptul să se adreseze Parlamentului; numai că președintele Parlamentului și PPE România și prietenii săi de aici au făcut tot ce a fost posibil pentru interpretarea și forțarea regulamentului, ca să nu se dea microfonul ministrului Toader. Concluzia generală a fost una evidentă: nu s-a dorit, de fapt, o discuție pe elemente concrete din România, nu s-a dorit de către PPE discutarea realităților din România, ci doar a fost un meci politicianist.

În schimb, ministrul Toader a făcut un enorm serviciu României, pentru că s-a întâlnit cu toate grupurile politice. Și toate grupurile politice l-au primit la nivelul conducerii. Mă rog: aproape toate – fără extrema dreaptă. Un singur grup politic a promis că se va întâlni cu ministrul Toader, dar până la urmă, vitejește, a refuzat – iar acel grup este PPE-ul. Asta arată pe de o parte că a fost un proiect deliberat al PPE să boicoteze participarea ministrului Toader. A fost un gest profund nepoliticos și contrar cutumei Parlamentului European, pentru că în pozițiile acestea instituționale nu te întâlnești doar cu cine vrei; ai obligația să te întâlnești cu un oficial al unui guvern, la cererea acestuia (sigur: în măsura în care agenda îți permite). Dar reprezentarea aici nu este un exercițiu pe persoană fizică. Or, PPE-ul a jucat acest lucru în această manieră”, a punctat PSD-istul.

Solicitat să precizeze de ce s-a sabotat Guvernul României pe sine însuși, trimițându-l la Bruxelles pe Tudorel Toader, DEȘI știa că PE cerea ca țara noastră să fie reprezentată la nivel de premier, Victor Boștinaru nu a putut oferi o explicație punctuală. În schimb, social-democratul a subliniat că eurodeputații PSD ceruseră „în mod repetat” ca în numele României să participe ministrul Justiției, dar solicitarea le-a fost refuzată.

„Săptămâna trecută, Conferința Președinților (formată din președinții celor 44 de delegații ale PE și ai celor trei comisii care se ocupă cu relațiile internaționale – n.r.) a decis să vină prim-ministrul României. Vă amintesc că a fost o hotărâre a Curții Constituționale a României, prin care CCR a dispus că România este reprezentată la Consiliul European de către președintele statului. Or, în cazul acesta punctual, Guvernul l-a desemnat ca oficial gata să participe la dezbateri pe ministrul Justiției, întrucât domnia sa era și persoana care gestiona domeniul respectiv și era cel mai pregătit politic și profesional pentru a da substanță acestei reprezentări.

Vă spun o concluzie personală: prestația domnului ministru în toate dialogurile a fost impresionantă, iar la grupul Socialist a vorbit în plen aproape o oră, iar la finalul dezbaterilor cu domnia sa au fost aplauze. Când asculți argumentele, dai la o parte propaganda. Ceilalți au vrut doar propagandă, și nu argumente.

Nu uitați că s-a încheiat Conferința Președinților joi la amiază. Nu am cunoștință personală despre invitarea concretă a prim-ministrului al României. Știu însă un lucru: noi am cerut în mod repetat la acea Conferință a Președinților ca ministrul Justiției din România să participe la reuniune și să aibă dreptul de a se adresa Parlamentului European, dar acest lucru ne-a fost refuzat”, a încheiat Boștinaru.

1 comentariu la “Boștinaru, amănunte nebănuite despre sabotarea lui Toader la Bruxelles EXCLUSIV

  1. Pe zi ce trece increderea mea in aplicarea valorilor eustinute in spatiul euroatlantic incep sa se clatine. Imi este sila cand vad ca Tara mea este pusa la zid de unii si altii, care nu au nicio indreptatire, sa o faca! Pana nu ne vom recastiga verticalitatea si onoarea profund afectate nu avem sanse sa prosperam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.