Skip to content
Spot

BREXIT – Ultima zi cu Marea Britanie în Uniunea Europeană – Vor fi afectați românii?

Reuters

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat vineri, 31 ianuarie, că cei 500.000 de români din Marea Britanie de ieșirea din Uniunea Europeană care se va întâmpla astăzi.

Este cu siguranță un moment care va rămâne în istoria Uniunii Europene. Îl regretăm în mod profund, dar respectăm dorința suverană a poporului britanic. Nu vor fi modificări radicale în perioada imediat următoare. Nu este cazul de niciun fel de îngrijorare pentru românii din Marea Britanie. Trebuie ca românii care doresc să se stabilească în Regatul Unit să facă demersurile juridice necesare până la finalul acestui an, cel târziu până la 30 iunie 2021”, a declarat ministrul la Digi 24.

Aurescu a menționat că România își dorește în continuare un parteneriat puternic cu Regatul Unit pe teme de securitate, apărare, pe dimensiunea economică.

Noi avem un parteneriat strategic adoptat în 2003, updatat în 2011 și lucrăm la un nou acord. Ar trebui ca la începutul lunii martie să înceapă negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie pentru reglementarea diferitelor aspecte, în principal în privința relațiilor comerciale. Unul dintre elementele care ne preocupă este situația cetățenilor români care ajung în Regatul Unit după ce se termină perioada de tranziție, 31 decembrie 2020. Este important ca negocierile dintre UE și Regatul Unit să asigure un regim nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni după încheierea acestei perioade de tranziție. Cred că Uniunea Europeană iese întărită din acest proces, chiar dacă este un moment trist. Este o foarte bună oportunitate să lucrăm la consolidarea procesului european, niciun alt stat nu se gândește la a ieși din UE. România susține fără niciun fel de rezerve extinderea UE, susținem deschiderea negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord și Albania”, a mai precizat ministrul Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.