Skip to content
Ediția de astăzi

Comuna Bala, din județul Mehedinți, declarată staţiune turistică de interes local

Bala din județul Mehedinți a fost fost atestată astăzi în ședința de Guvern ca staţiune turistice de interes local.

Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat vineri, 04 decembrie 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități ca staţiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi, totodată, ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi resursele naturale şi antropice, localitățile Bala (jud. Mehedinți), Beiuș (jud. Bihor) și Mădăraș (jud. Bihor) au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local.

Pe termen lung și mediu, atestarea celor trei localități ca stațiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând și creșterea circulației turistice.

De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

  • Comuna Bala, județul Mehedinți

Situată într-un cadru depresionar, comuna Bala este o veche așezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415. Datorită izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice și a nămolului sapropelic, a obținut în urmă cu patru ani statutul de stațiune balneoclimaterică. Prin valorificarea acestor resurse, existând aici și o bază termală de tratament, zona se bucură de o afluență turistică impresionantă, fiind cea mai căutată din acest colț de țară. Mai mult decât atât, Bala este inclusă în Ruta Națională a Orașelor și Stațiunilor Balneare Istorice din România. Însă, în localitate se pot practica și turismul cultural-istoric, de tranzit, sportiv sau de agrement. Printre principalele obiective turistice din comuna Bala se numără Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comănești, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dâlma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Cârșu, Dealurile „Mormântul Jidovului”, Moara de apă de la Molani, Râpa Dracului, Stațiunea Bala Băi și ruinele Tunelul Bejna de la Rudina.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local.

1 comentariu la “Comuna Bala, din județul Mehedinți, declarată staţiune turistică de interes local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.