Skip to content
Focus

Conflict deschis în coaliție: UDMR și USRPLUS se atacă frontal pe desființarea SIIJ și alegerea primarilor în două tururi

Între UDMR și USRPLUS este un conflict public de mai multe zile, în care cele două partide se atacă reciproc, deși ar trebui să lucreze împreună în coaliția de guvernare. Conflictul acesta reflectă uriașele diferențe de viziune și interese ale celor trei partide care formează Guvernul. UDMR funcționează ca o frână pentru actuala coaliție de guvernare și se opune unor reforme importante, după ce la începutul anului nu a votat în Parlament proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.

USRPLUS își dorește desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și toate dosarele să fie mutate la DNA. UDMR nu este de acord cu acest lucru și își dorește ca după desființare SIIJ, dosarele respective să meargă către Parchetul General, nu către DNA, potrivit PSNews.ro

Liderii USRPLUS au ieșit la atac și au spus că UDMR se opune desființării Secției, iar amendamentul depus de partidul maghiarilor la Senat „nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General”, a spus Dan Barna.

Stelian Ion, ministrul Justiției, s-a transformat într-un avocat al DNA și apără parchetul anticorupție: „Dacă noi spunem că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil”.

Dacă DNA ar avea puterea de anchetare a magistraților, ar deveni cel mai puternic parchet din România. USRPLUS nu este dispus să negocieze acest lucru, iar UDMR nu este dispus să accepte condițiile impuse de useriști.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a ieșit la atac împotriva ministrului Stelian Ion, spunând că useriștii ar „aluneca spre stalinism”.

De multe ori am avut impresia că ministrul Justiţiei e un fel de iacobin, dar acum, încet, dar sigur, alunecă spre stalinism, după părerea mea. Oricine are o altă poziţie decât dânsul devine, potrivit celei mai sinistre tradiţii totalitare, un fel de deviaţionist, care săvârşeşte un delict de opinie, şi, sigur, în opinia ministrului, acest delict de opinie acţionează împotriva intereselor României”, a declarat Botond.

UDMR și USRPLUS au depășit etapa dialogului constructiv și au trecut la acuzații dure, care pot afecta buna funcționare a coaliției de guvernare. USRPLUS se încăpățânează să-și susțină propriul proiect doar din motive strict electorale, pentru ca ulterior să anunțe că el a desființat SIIJ. Useriștii nu sunt deloc deschiși să accepte un compromis, deoarece desființarea secției este una dintre marile promisiuni făcute electoratului, după ce au eșuat cu eliminarea pensiilor speciale. Un alt eșec din partea USRPLUS îi va costa foarte mult în campania electorală.

PNL a devenit arbitru în acest scandal și nu susține pe nimeni. Ludovic Orban a anunțat că nu s-a ajuns la un acord în coaliția de guvernare, în privința SIIJ: „Continuăm discuţiile pe această temă. Toate formaţiunile sunt hotărâte să desfiinţeze SIIJ, urmează să cădem asupra unei formule consensuale cu privire la forma în care desfiinţăm SIIJ”.

O poziționare decisivă din partea PNL ar putea stinge conflictul dintre UDMR și USRPLUS, deoarece unul dintre partide ar trebui să accepte compromisul. Numai că PNL, la rândul său, are o luptă internă și nimeni nu are curaj să ia o decizie fermă, toți așteaptă greșeala celuilalt.

Alegerea primarilor în două tururi

UDMR și USRPLUS vor trebui să negocieze toată vara pentru desființarea SIIJ, dar conflictul între cele două partide nu se va stinge prea curând, deoarece din toamnă ar putea apărea subiectul alegerilor locale în două tururi.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că USRPLUS intenționează să propună această dezbatere pe scena politică și își dorește ca următoarele alegeri pentru primari să fie în două tururi:

Este un subiect (n.r. alegerea primarilor în două tururi) care este blocat la nivelul coaliţiei. Sper ca după această toamnă electorală, să spun aşa, din interiorul celor două partide mai mari din coaliţie să putem iniţia această legislaţie şi să obţinem şi voturile necesare”.

UDMR este complet împotriva acestui proiect. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost foarte clar în această privință și a distrus speranțele useriștilor: „Nu există așa ceva în programul de guvernare și nu există așa ceva în acordul nostru de coaliție. Eu nu vreau să comentez ceea ce eu nu am promis și pot să vă spun că din punctul nostru de vedere… Nu s-a putut (pune acest punct în acordul de coaliție) pentru că noi nu am fost de acord. Recunosc. Pentru că, din punctul meu de vedere, sistemul e perfect constituțional, perfect democratic și perfect legitim”.

USRPLUS ar putea introduce în Parlament un astfel de proiect și să încerce să găsească voturi în opoziție, pentru că UDMR nu va vota această lege. Singurul partid din opoziție care ar putea fi dispus să voteze alegerea primarilor în două tururi este chiar AUR, partid contestat de mai mulți useriști.

Pentru ca în 2024 să câștige mai multe localități, USRPLUS are nevoie de alegerea primarilor în două tururi și va face orice pentru a obține această modificare. Dacă useriștii eșuează și în această privință, atunci își vor irosi șansele la alegerile locale și ar putea pierde inclusiv actualele primării. Ținând cont de uriașele diferențe dintre UDMR și USRPLUS, actuala coaliție de guvernare este fragilă și poate oricând să se rupă, dacă partidele decid să-și urmeze propriile interese sau dacă vreun partid se opune reformelor solicitate de cetățeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.