Skip to content
Focus Recent

Declarațiile controversate ale liderului USR Barna: Dacă intrăm acum la guvernare, pur şi simplu ne asociem cu … şi validăm PNL-ul

Liderul USR Dan Barna a avut o conversație cu membrii de partid unde le-a transmis de ce nu vor să intre la guvernare. În principal, reiese ideea că nu vor să îi gireze pe cei de la PNL.

Există posibilitatea să participăm la guvernare?” Eu zic că pe termen scurt nu. Dacă intrăm acum la guvernare, pur şi simplu ne asociem cu … şi validăm PNL-ul, de-asta nu trebuie să cădem în capcana de a cere un minister, 2-3 PNL-ului, pentru că ne vor da orice. Ideea că intrăm cu ei la guvernare şi îi validăm înseamnă pentru ei raiul pe pământ, este exact ce aşteaptă şi ce îşi doresc de la noi, adică marea lor chinuială era tocmai asta: băi, cum să atragem şi USR-ul, că practic ei vor face lupte tot în stilul în care ştiu să-l facă, e previzibil lucrul acesta. Doar să facă bine. Dar ideea e următoarea: dacă vor face bineînţeles, meritul o să îl fie al PNL, indiferent că avem noi 1-2 ministere, dacă vor face rău, ceea ce e o probabilitate sau nu le va ieşi, evident că va fi din vina USR-ului, adică nu trebuie să fim supergenii ca să ne dăm seama cum funcţionează lucrul acesta. Tocmai de aceea noi nu avem de ce să intrăm, plus că am intrat ca partener minoritar, în condiţiile în care alegerile ne-au arătat că suntem acolo, aproape unii de ceilalţi, decât dacă intrăm după alegeri, atunci avem consistenţă şi suntem într-adevăr relevanţi. Şi intrăm pe voturile pe care le obţinem noi, şi atunci n-o să mai avem un minister sau două, o să avem jumătate de guvern sau poate chiar mai mult, dacă dăm şi primul ministru şi dacă câştigăm alegerile… de astfel de succese”, a declarat candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale.

Întrebat care va fi poziția USR dacă nu trece Guvernul Orban ce se întâmplă, Barna spune că se mai poate 3 luni cu Guvernul Dăncilă.

Eu aş fi văzut tactica de trecere a Guvernului condiţionată cu asumarea răspunderii pe toate condiţiile noastre. Este o variantă şi asta, numai că o variantă slabă, pentru că ce se va întâmpla? Alternativa e următoarea: fie mai păstrăm Guvernul Dăncilă 2-3 luni şi ajungem la anticipate şi după aia 10 ani de zile scăpăm de PSD, pentru că vine o guvernare stabilă, PSD-ul nu o să mai aibă timp să se refacă şi putem să schimbăm lucrurile, fie zicem: domle, nu mai putem acum, punem un guvern care n-o să aibă nicio pârghie… gândiţi-vă că Orban cu Ponta şi cu Tăriceanu vor face mişto de ei şi se va crea o frustrare în societate că, ia uite, băi, i-a pus pe ăştialalţi, i-a pus Iohannis pe ai lui şi nu s-a schimbat nimic. Şi o să vină din nou PSD-ul cu încă un program de guvernare şi o să ne trezim peste un an că suntem în situaţia penibilă să discutăm iar de un PSD la 30%, pentru că repetăm ca oile greşeala. Deci noi de 30 de ani vedem şi parcă nu învăţăm secvenţa PSD guvernează 3 ani, 3 ani şi jumătate, după care se retrage, vin alţii care încearcă să repare clanţa, să pună becurile la loc şi să fixeze perdelele, asta presupune costuri, măsuri nepopulare, după care PSD-ul se întoarce şi zice „tot cu noi era mai bine la furat”, şi nu reuşim să ieşim din logica asta. Or, asta e foarte important, să înţelegem că dacă facem alegeri anticipate şi reuşim să le împingem, acum 1-2 ani nimeni nu ne dădea vreo şansă că vom ajunge la anticipate, acum brusc vorbesc de anticipate şi preşedintele şi PNL-ul, şi Dăncilă a zis că nu îi e teamă de anticipate, deşi, mă rog, a zis-o cu jumate de gură, deci dacă împingem şi mergem cu îndărătnicia asta a USR, eu cred că ar putea să fie o şansă. Pentru că prefer să rămână Guvernul Dăncilă încă 3 luni şi după care să ştim că am scăpat de ei, decât să stăm fără Guvernul Dăncilă următoarele 8-9 luni, după care să ne trezim iarăşi cu ei la guvernare sau într-o coaliţie de guvernare PSD cu Ponta şi cu Tăriceanu, din nou vioara întâi. Adică de-asta avem poziţia aceasta în care dacă… bun, preşedintele insistă să aibă acest guvern, măcar să rezolvăm nişte elemente şi să păstrăm obiectivul acestui guvern de a organiza anticipatele. Asta e situaţia la momentul de faţă,
evident că o să păstrăm dialogul pe termen mai lung şi vedem ce alternative vor fi, dar noi nici putem, că văd că sunt unii dintre voi care sunt în logica „domle, să fie pace în ţară, hai să votăm cu PNL-ul, să mergem cu Iohannis” – noi nu putem în campanie electorală şi nu doar în campanie electorală, să vă zic care e efectul pe termen mai lung, să ne aliniem în spatele PNL-ului, să ne punem aşa ca un trenuleţ, să ne agăţăm o remorcă de locomotiva PNL şi să ne care ei mai departe. Pentru că dacă noi nu avem o altă poziţie şi un mesaj clar şi diferenţiator n-o să contăm nu pentru Dan Barna la prezidenţiale, pentru că până la urmă eu sunt un om, da? Pot să am sau nu succes în această campanie şi bun, voi o să decideţi ce facem mai departe, asta e o miză maxim individuală pentru mine, pentru partid nu e scopul suprem. Dar la locale, dacă noi suntem remorca PNL, n-o să contăm, şi tot avantajul pe care l-am luat la europarlamentare şi tot creditul, al doilea, al treilea partid acolo, un sfert din România e cu noi, o să aruncăm la gunoi, or să zică: da, băi, ăştia-s cu Iohannis şi cu PNL-ul, e OK, mergem cu ăştia mari şi n-o să contăm. De-asta e important să nu mergem aşa ca oiţele pur şi simplu fără să jucăm cartea noastră şi de fapt nu să jucăm, că m-au întrebat şi la Digi astăzi, domle, dar interesele cetăţenilor faţă de interesele politice? Păi, nu, tocmai despre asta e vorba, că ăsta nu e un interes al USR, ăsta are interes ca oamenii aceia, componenta aia de Românie care vrea modernizare şi care s-a săturat de bambiliciul PSD-PNL să aibă o şansă să conteze în alegeri şi în ceea ce urmează, pentru că altfel toate eforturile pe care le vedeţi, inclusiv ancheta asta Rise, sunt gândite ca să ne scoată în decor, să elimine credibilitatea, pentru că uitaţi-vă, cum ar arăta un mesaj: domle, hai că sunt mai integri ăştia de la PNL şi cu preşedintele Iohannis şi acolo e integritatea? Nu i-ar crede nimeni. Şi atunci ei încearcă să submineze şi să ducă, că de fapt ancheta Rise asta arată pe fond, domne şi Barna e ca toţi ceilalţi, şi ăştia, USR-ul, sunt toţi la fel, nu, hai să mergem cu PNL-ul. Asta e capcana în care nu trebuie să cădem şi trebuie să rămânem foarte clari pe mesajul nostru. E adevărat că Rise e legat de PNL, nu ştiu ce să spun, n-am informaţii nici că este, nici că nu este, deci asta dacă descoperiţi voi sunt curios să-mi spuneţi şi mie”, a mai explicat Barna.

Candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale a explicat din nou cum e cu alegerile anticipate.

Să clarificăm asta cu anticipatele, chiar şi în seara asta la cadru la Digi, că am fost în direct la Digi, am spus foarte clar că noi vedem soluţia anticipatelor, asta i-am spus-o de dimineaţă lui Iohannis, el a zis că nu vrea să facem anticipate acum, pentru că ar însemna să păstrăm Guvernul Dăncilă şi el consideră că asta nu poate fi explicat românilor, eu i-am zis că tocmai, că îl mai păstrăm 3 luni şi jumătate Guvernul Dăncilă, dar după aia scăpăm 10 ani de PSD… decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului. Şi din logica asta, ceea ce mi-a zis el în întâlnirea de dimineaţă, a fost că pe bune, hai că o facem anticipate, dar după ce scăpăm de Dăncilă, avem un guvern care adoptă bugetul şi face prezidenţiale şi după prezidenţiale discutăm despre anticipate. Pentru că eu i-am zis, urmare a discuţiei cu colegii din Comitetul Politic de aseară, i-am spus că: bun, hai să stabilim un calendar de anticipate, ca să ştim cum va arăta acest calendar, deci n-am renunţat, nu ne-am sucit deloc, suntem exact în aceeaşi poziţie în care spunem că anticipatele sunt soluţia, tragem să se întâmple anticipate. El punând pe masă un guvern, pe de altă parte, în situaţia aceasta este… susţinerea unui guvern care are ca obiectiv anticipatele, repet, că n-am renunţat la asta, a fost condiţionată de noi şi asta a fost discuţia cu colegii, ieri, în Comitetul Politic, a fost condiţionată de noi de primari în două tururi, că atunci efectiv se resetează foarte bine jocul la locale şi USR, prin forţa pe care o are, poate să conteze, deci a fost primari în două tururi, fără penali în funcţii publice, recursul compensatoriu şi povestea cu comisarul, care sunt condiţii pe care le punem înainte de a vota Guvernul. Că dacă noi reuşim să dăm asta românilor, să spunem: băi, USR a pus condiţia că dacă există o majoritate care susţine Guvernul Orban, care vrea să existe Guvernul ăsta minoritar şi atunci majoritatea foarte bine poate să voteze şi legile respective şi atunci noi ne-am atins nişte obiective foarte clare. După aia, când vorbim strict de mandatul respectivului guvern, ca să fim foarte clari, acolo avem şi pensiile speciale, acolo avem şi Secţia Specială care trebuie desfiinţată, avem şi legile justiţiei, deci acestea sunt subiecte, şi asta am şi convenit ieri, sunt subiecte pe care le vom negocia direct cu Orban în momentul în care va veni să discutăm condiţiile în care funţionăm. Că de-asta sunt două paliere, o dată comunicaţional, poziţia foarte clară prin care spunem luăm în calcul să susţinem o guvernare minoritară care să aibă obiectiv anticipatele, după prezidenţiale, dar înainte de asta avem (…) Cât o duce în sus, în jos, cum spanac să-i fac? Poţi să mă ajuţi tu, care eşti aşa de înţelept? Dacă încerci să-l citeşti pe ăsta dispare în secunda 2”, a mai declarat Barna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.