Skip to content
Focus

Intră în vigoare garanţia pentru sticle de plastic. Cum funcţionează sistemul şi cât vom plăti în plus

Garanţia pentru sticlele de plastic va fi de 50 de bani, la fel ca şi pentru alte recipiente refolosibile de până în 3 litri, potrivit proiectului care va ajunge cel mai probabil marţi în analiza interministerială.

Garanţia pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj are o capacitate de până la 3 litri, a declarat recent ministrul Tanczos Barna, susţinând că „acesta poate fi un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea şi mănâncă ceva”, potrivit PSNews.ro

Nu se va mai arunca sau dacă cineva găseşte o sticlă, cu siguranţă o ridică şi o predă la o staţie automat”, a completat ministrul, adăugând că vor fi acceptate şi sticlele fără dop, dacă sunt marcate. Marcajul la care s-a referit ministrul este un simbol care trebuie ştanţat de producător şi care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie-returnare şi cu un cod de bare specific. Pentru a putea fi returnate şi încasată garanţia, clienţii trebuie să aibă grijă ca acest cod de bare să nu fie distrus, pentru că doar  aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine.

Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere în toamna anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului, sistemul de garanţie-returnare (SGR) se aplică pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Măsura ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, tariful stabilit pentru garanţie fiind de 50 de bani.

Asta înseamnă că magazinul de unde cumpăraţi produsele ambalate, fie că este vorba de un mic magazin de cartier, fie de un supermarket, va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin.

Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus, acelaşi preţ fiind plătit şi pentru un bax cu doze de bere de 0,5 litri, în timp ce pentru un PET de 2 litri cu suc se va plăti doar 50 de bani.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna.

E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri.

Producătorii vor fi obligaţi să marcheze ambalajele SGR (sistem de garanţie returnare) introduse pe piaţa naţională cu un simbol reprezentativ care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie-returnare şi cu un cod de bare specific.

Automatele din marile magazine trebuie să fie astfel construite încât să preia ambalajul SGR,  să recunoască şi să permită validarea pentru o singură dată a returnării, să compacteze sau zdrobească instant ambalajul şi să emită un voucher cu detaliile returnării, respectiv cantitatea returnată şi valoarea garanţiei.

Acest voucher poate fi schimbat în numerar sau poate fi folosit la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul.

Garanţia nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conţinut,  scrie adevarul.ro .

Garanţia pentru ambalaje îşi va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 1 aprilie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autorităţile de mediu.

Sistemul de garanţie-returnare ar trebui să permită colectarea şi procesarea, aşa cum transmit autorităţile, a 90% din deşeurile reciclabile din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.