Skip to content
Ediția de Astăzi Focus Recent

Iohannis atacă dur: Constat că PSD și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic – Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși

Președintele României Klaus Iohannis a atacat dur Guvernul și PSD-ul. Despre Viorica Dăncilă spune că nu înțelege cum funcționează statul, în timp ce PSD și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică.

Se aude că doamna Prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituțională a României. Probabil, Curtea va da un răspuns, vom vedea ce răspuns. Însă dați-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema. Curtea Constituțională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este una constituțională, problema este una politică. Și o să vă spun și care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima cauză este că, de facto, România nu are Prim-ministru. A doua cauză este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel. Să detaliez un pic. Doamna Prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului. După care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a Guvernului. După care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuție sau un dialog cu mine. În definitiv, doamna Prim-ministru m-a sunat totuși ieri. Și ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus foarte politicos că azi și mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie. Sincer, m-aș fi așteptat, în toată această perioadă, așa, printre vizitele pe care le face doamna Prim-ministru în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe: „Domnule Președinte, de ce nu ne dați un răspuns? Care este problema?”. Această doamnă, pur și simplu, nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici ca să ne trimitem hârtii scrise de secretare, secretari sau alți colaboratori. Asta este simplu de făcut. Noi suntem puși aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele României. Or, asta se face inclusiv prin colaborare și prin dialog instituțional. A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politică. Constat că PSD și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică. Este foarte grav, fiindcă acest PSD este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis mai spune că cei din PSD nu excelează nici când e vorba de legiferare.

PSD guvernează prost. Asta am subliniat în repetate rânduri, cu argumentele respective, inclusiv astăzi, prin, pur și simplu, inabilitatea Premierului de a purta, instituțional măcar, un dialog pentru a rezolva o problemă. PSD legiferează foarte prost – foarte, foarte prost, și asta nu este o afirmație pe care o fac așa, fiindcă nu îmi place PSD. Am cerut câteva date zilele acestea, pentru a vedea totuși care este calitatea legilor care se votează, în principiu, de această majoritate controlată de PSD. Dați-mi voie să vă spun că în 30 și ceva de situații m-am adresat Curții Constituționale, pentru că am considerat că legile promovate, votate de majoritatea pesedistă, sunt proaste. În peste 25 de cazuri, Curtea Constituțională mi-a dat dreptate și a declarat actele respective, legile, parțial neconstituționale sau integral neconstituționale. Dați-vă seama – într-un singur an, peste 25 de legi neconstituționale! În afară de asta, PSD, pur și simplu, nu mai este capabil să negocieze politic. Nu negociază, nici măcar nu încearcă să negocieze. PSD încearcă să își impună voința prin politica pumnului în gură. Acest lucru se vede și în Parlament, se vede și în felul cum lucrează Guvernul, și acest lucru pentru mine este inacceptabil.

În cazul celor două ministere, care nu au miniștri, președintele statului a spus că ”deocamdată nu mai face nimic în această speță până când Curtea Constituțională va lua o decizie”.

Deci, mă întrebați despre așa-numitul „termen rezonabil”. Da, este o bună întrebare, însă, un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional la acest nivel trebuie să îl definim în așa fel încât să fie valabil pentru toți participanții la conducerea statului și, cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat un pic cum acționează pesediștii. Ca să luăm aceeași măsură. Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, este președintele Senatului, într-o chestiune. Am așteptat un vot sau o rezoluție a Parlamentului. Ei, ce gândiți, Parlamentul, controlat de majoritatea pesedistă, a considerat că un termen rezonabil la o solicitare instituțională este în jur de 2-3 luni și au amânat dezbaterea și votul până în sesiunea din februarie. Și atunci, cu siguranță, putem cu toții să ne inspirăm de aici dacă avem de-a face cu PSD, că un termen rezonabil poate să fie considerat și 2-3 luni de zile. Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizați, ministrul transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru și acționează corect și bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcție. Este evident că acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși. Este simplă această chestiune. O știm cu toții”, a mai completat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.