Skip to content
Focus Recent

Klaus Iohannis: Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Președintelui României

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția, că mai are de citit din motivarea Curții Constituționale legată de revocare șefei DNA. Dar a subliniat că România are nevoie de lupta anticorupție și va merge mai departe, iar cei de la PSD încearcă să amputeze puterile Președintelui României. Totodată, a repetat că nu va fi nicio suspendare, pentru că nu există un temei pentru așa ceva.

Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară așa o confuzie în spațiul public, eu am spus de prima dată când m-ați întrebat că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva lucruri pe care pot să vi le comunic și astăzi, câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Deci două chestiuni, trei aș sublinia după o primă citire foarte atentă a deciziei și a motivării. Vreau să spun din capul locului că în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr. Vom vedea! Dați-mi voie să o iau un pic de la început. Evident ca toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție și atunci, sigur, se pune întrebarea legitimă: dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți cu lupta anticorupție, dacă au fost atâtea discuții mai este nevoie de lupta anticorupție în România? Aici răspunsul meu este ferm și clar: România are nevoie de lupta anticorupție, ea trebuie dusă cu toată fermitatea și românii trebuie să aibă încredere că aceasta este o luptă dreaptă. Sigur, au fost aduse unele exemple unde poate procedurile au fost discutabile, unde poate lucrurile nu au mers așa, cum se zice, ca la carte. Dar aceste chestiuni sunt în analiză, sunt în rezolvare și mii și mii de alte cazuri merg înainte și lupta anticorupție este un succes în România. Deci aici sunt foarte ferm, foarte clar – lupta anticorupție merge mai departe. Doi, abordarea politică. Putem să constatăm destul de ușor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile Președintelui. Atenție! Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Președintelui României”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis crede că aceste încercări sunt făcute de majoritatea pesedistă din Parlament deoarece au o opinie diferită de a sa.

De ce? Fiindcă Președintele României, actualul Președinte al României, evident că are în multe privințe altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Am văzut această dorință, prima dată vă amintiți probabil când s-a modificat legea ANCOM, unde președintele a fost scos din procedura de numire a Președintelui ANCOM. A continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară din legile care au fost în vigoare. Și atunci se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea Președintelui? Deci este clar că PSD încearcă cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterea Președintelui. Din păcate, din păcate, decizia Curții Constituționale vine exact în aceeași linie și în aceeași logică de diminuare a rolului Președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror. Și de aici apar întrebările”, a mai completat Klaus Iohannis.

Președintele se mai întreabă dacă nu cumva prin decizia CCR nu avem un super – ministru al Justiției.

Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie mai sunt procurorii independenți, așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți, de exemplu, în lupta anticorupție? Sau sunt duși procurorii mai degrabă în subordinea ministrului justiției decât sub autoritatea ministrului justiției, așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care, evident, se pune în același context: avem un nou super-ministru al justiției? Avem un nou super-ministru al justiției care decide și Președintele execută?! Fără să se țină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal pe care îl are, conform Constituției, de garantare a independenței justiției, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror, a unui procuror-șef”, a mai spus șeful statului.

Întrebat dacă va semna cererea de revocare a șefei DNA, Klaus Iohannis a precizat că mai este nevoie de timp pentru lămuriri.

Repet, nu va exista nicio suspendare, fiindcă nu există niciun temei pentru suspendare, iar, dacă unii pesediști se trezesc vorbind de suspendare, doar așa, să pară mai interesanți la televizor, este problema dumnealor…Acum, sigur, este nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, nu putem să stăm, de exemplu, până în decembrie. Dar nu cred că cineva serios așteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Repet, nu-mi doresc să ajungem într-un stat care se bazează pe o formă fără fond, ci doresc, dacă aceste teme acum au apărut, să avem o dezbatere, să avem o discuție, să ne lămurim înainte să facem un pas. Eu acum sunt în faza în care mă lămuresc ce este cu decizia Curții Constituționale și cu motivarea…Eu cred că aceste chestiuni trebuie lămurite în primul rând de politicieni, fiindcă Curtea Constituțională acum a dat o decizie și a ridicat multe întrebări, dar demersul de amputare a puterilor Președintelui este un demers clar al PSD și nu a început de acum o lună, a început mai demult. Deci PSD, văzând de atâția ani că nu reușește să dea Președintele țării și dorind să controleze întreg spațiul politic, s-a gândit că este o soluție să taie din atribuțiile și din puterile Președintelui și eu le spun clar: nu este o soluție”, a mai precizat președintele României.

Totodată, Klaus Iohannis spune că nu există un stat paralel, ci este o invenție a celor de la PSD:

În România nu există niciun stat paralel. Este o invenție a Pesediștilor prin care vor să-și motiveze demersurile anti-justiție și anti-servicii. Atât de simplu este! În România există un singur stat și pe acest stat îl reprezint eu. Deci povestea cu statul paralel este o invenție, nu știu dacă a pesediștilor sau a consultanților pesediștilor, dar pot să-i asigur pe români că în România nu există niciun stat paralel, și restul sunt povești, povești prin care PSD încearcă să-și valideze anumite demersuri destul de discutabile”, a mai spus Klaus Iohannis.

2 comentarii la “Klaus Iohannis: Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Președintelui României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.