Skip to content
Ediția de astăzi

Marcel Boloș: Veți avea parte de alocări bugetare record în serviciul public de sănătate

România va avea la dispoziție în următorii ani circa 7 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului public de sănătate, a anunţat vineri Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Potrivit acestuia, dacă această modernizare nu va avea loc, țara noastră va rata o șansă istorică.

Veţi avea parte în serviciul public de sănătate de alocări bugetare record. Le-am însumat aseară, toate instrumentele de finanţare şi tot ceea ce înseamnă fonduri alocate pentru serviciul public de sănătate depăşesc şapte miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloş, prezent la Zalău la semnarea unui contract de finanţare pentru achiziţia de aparatură medicală pentru două spitale din Sălaj, potrivit PSNews.ro

Demnitarul a explicat că, în următorul exercițiu financiar, vor fi alocate fonduri nu numai pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura clădirilor şi dotarea cu echipamente, ci şi pentru programe vizând calificarea medicilor, ceea ce nu a mai existat până în prezent.

Tot ceea ce înseamnă infrastructura clădirilor, dotarea cu echipamente cu care suntem deja obişnuiţi va fi completată în viitor şi de alocări de fonduri pentru calificarea medicilor, ceea ce nu am avut până acum. (…) Aceasta înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale acestora – cursuri de specializare sau tot ce au nevoie pentru a putea să-şi îndeplinească misiunea medicală cât mai bine, dar vom avea fonduri inclusiv pentru ceea ce înseamnă competenţele tehnice ale medicilor. (…) Acest lucru se va putea întâmpla începând cu următoarea perioadă de programare„, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Un alt program care va fi avut în vedere în Sănătate este cel care se referă la asistența medico-socială în spațiul rural, și anume înfiinţarea de cabinete medicale la sate. Suma alocată este de 650 de milioane de euro.

Vom asigura salarii pentru un număr de peste 2.000 de asistenţi medicali, pe o perioadă de şapte ani de zile. De asemenea, sunt în aceste centre prevăzuţi 1.000 de asistenţi sociali pentru finanţare, 1.000 de tehnicieni de asistenţă socială. Valoarea programului este de peste 650 de milioane de euro, ceea ce este o premieră asigurată de guvernul Orban, pentru ca populaţia de la sate să poată avea o accesibilitate cât mai bună pentru ceea ce înseamnă serviciile medicale”, a mai spus Marcel Boloș.

Screeningul medical pentru prevenţie, incluzând teste gratuite, este un program amplu, cu o valoare de 775 de milioane de euro, ce vizează peste patru milioane de români. „Dacă bugetul de şapte miliarde de euro nu va fi suficient pentru modernizarea serviciului public de sănătate (…), atunci înseamnă că ne-am ratat şansa istorică de a avea acest mare serviciu public al României modernizat şi dezvoltat„, a susţinut ministrul Fondurilor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.