Skip to content
Focus

Trei motive pentru care Marcel Ciolacu rămâne în fruntea PSD indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare

PSD merge umăr la umăr cu PNL în alegerile parlamentare programate în data de 6 decembrie. Totuși, în majoritatea sondajelor, liberalii păstrează un mic avans.

În ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu, care a spus că  în cazul în care partidul său va ieși pe locul doi la alegerile parlamentare din decembrie, s-ar putea să îşi depună mandatul, scaunul său nu este amenințat.

Trei motive pentru care Ciolacu rămâne în fruntea PSD indiferent de rezultat

Marcel Ciolacu va rămâne în fruntea PSD indiferent de rezultatul alegerilor și asta din trei motive simple, se arată într-o analiză PSNews.ro

În primul rând Marcel Ciolacu este omul care a preluat șefia partidului într-un context extrem de dificil pentru social-democrați, fiind perceput acum aproape de toată lumea drept cel care a reușit să dea o gură de oxigen partidului după dezastrul din 2019.

Atunci când Ciolacu a preluat șefia PSD, mai întâi ca președinte interimar apoi ca președinte de facto, ales, barca PSD se scufunda rapid. Social-democrații ieșeau bulversați din dezastruosul an 2019. Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea fusese arestat și condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, imediat după ce social-democrații înregistraseră o înfrângere usturătoare în alegerile europarlamentare. A urmat apoi pierderea guvernării după căderea cabinetului condus de Viorica Dăncilă.

Pierderea alegerilor prezidențiale la scurt timp după aceea a bătut în cuie soarta Vioricăi Dăncilă, aceasta fiind debarcată așa cum era de așteptat de la șefia partidului. Ciolacu a preluat șefia partidului într-un moment dificil, când PSD era la cote alarmant de joase în toate sondajele de opinie. Partidul suferise cea mai drastică înfrângere din istoria sa în alegerile prezidențiale. Ajutat și de pandemia de Covid-19, dar și de erorile de parcurs ale liberalilor, Ciolacu a reușit să redreseze corabia PSD-ului. Prima lovitură pe care a dat-o liberalilor a fost împiedicarea alegerilor anticipate și dărâmarea guvernului Orban prin moțiune de cenzură în luna februarie a acestui an. A fost o demonstrație de forță necesară pentru a-și consolida poziția în fruntea partidului. Apariția pandemiei a dus însă la un rar consens în rândul forțelor politice din România, astfel că guvernul Orban a rămas practic pe loc. Deși Ciolacu nu este în întregime arhitectul revenirii PSD în sondaje, acum fiind aproape de paritate cu PNL, electoratul social-democraților, precum și o bună parte din conducerea partidului îl percepe astfel. Prin urmare, asta contează, iar din acest motiv Ciolacu rămâne fixat bine pe poziții chiar dacă PSD nu va ieși pe primul loc în alegeri.

În al doilea rând, Marcel Ciolacu nu are în prezent un rival serios la șefia partidului. Persoanele în jurul cărora se putea coaliza un grup de opoziție față de actuala conducere au fost treptat eliminate. Oameni precum Nicolicea, Iordache, Bădălău, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae și alții din cercul intim al lui Liviu Dragnea au fost repoziționați sau excluși cu totul. Ciolacu și-a construit cu grijă o nouă coaliție câștigătoare care să îl mențină în frunte, ținându-l în același timp și pe vechiul inamic pentru șefia partidului, Orlando Teodorovici aproape. Astfel nu există în prezent nici un grup sau personaj de care Ciolacu să se teamă, nu există o alternativă în rândul social-democraților care să îl poată înlocui pe Ciolacu, cel puțin pe termen scurt. De aceea, Ciolacu va rămâne în fruntea PSD, în ciuda rezultatului de la alegerile din decembrie.

În fine, un ultim motiv pentru care Marcel Ciolacu nu va fi debarcat de la șefia PSD e legat în mod paradoxal de PNL. Pentru liberali, dar și pentru Iohannis, Marcel Ciolacu reprezintă un personaj comod cu care se poate discuta și cu care se poate negocia, cel puțin în prezent. Nu este la fel de intransigent precum Liviu Dragnea. Nu dorește, cel puțin momentan, să transforme România pe modelul “democrațiilor iliberale” precum Ungaria lui Viktor Orban. Prin urmare liberalii și alții nu ar avea de ce să “comploteze” pentru schimbarea lui Ciolacu la șefia PSD.

Astfel, e greu de crezut că rezultatul alegerilor parlamentare va duce la o schimbare fundamentală la șefia PSD. În pofida declarațiilor sale, Marcel Ciolacu nu are nici o intenție în ceea ce privește plecarea sa din fruntea partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.