Skip to content
Ediția de Astăzi

Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca: Bucureștiul are o problemă cu publicul EXCLUSIV INTERVIU

Fondatorul Teatrului Masca din Capitală, actorul Mihai Mălaimare, a acordat un interviu redacției PSnews, în care a vorbit despre starea teatrului românesc, despre public și despre tineri.

Reporter PSnews: În primul rând, vă mulțumim că ați acceptat să stați de vorbă cu noi. Care credeți că este tendința publicului? Vin mai mulți tineri sau regăsim toate categoriile de vârstă?

Mihai Mălaimare: Cred că publicul este mai mult tânăr, și ăsta e un lucru îmbucurător. Pe de altă parte, tinerețea este o etapă de viață, important ar fi ca spectatorii tineri de astăzi să rămână spectatorii adulți de mâine. Bucureștiul are o problemă cu publicul. Este printre orașele cu cel mai scăzut apetit cultural din România și e, cred, o problemă extrem de serioasă care ar trebui să dea de gândit instituțiilor care au în obiectul existenței lor, ca element fundamental, cultura. Fără cultură, un popor este condamnat să devină populație, ori cred că, văzând statisticile actuale din România, suntem foarte aproape de momentul acela. 

Redactor PSnews: Care credeți că sunt așteptările publicului actual, de ce vin oamenii la teatru? 

Mihai Mălaimare: Nu cred că s-au schimbat fundamental – în România, în orice caz. Vor spectacole bune, vor comedie. Ăsta e un semn trist: un public care vrea obsedant comedie o face pentru că trăiește prost sau pentru că se simte, știu eu, ca trăind într-un spațiu claustral. Este însă, spre cinstea lui, un public care așteaptă mari clasici, care vrea spectacole de mari clasici, de Shakespeare, de Moliere, de Godot, spre deosebire de publicul din Moldova, de peste Prut, care este un public aplecat mai repede spre dramaturgia contemporană.

Redactor PSnews: Ce mesaj aveți pentru tineri? 

Mihai Mălaimare: Să fie sănătoși și să își găsească cât mai rapid meseria de care au nevoie – nu neapărat aceea care aduce bani, ci aceea care aduce liniște și împăcare, pentru că vor constata relativ repede că meseriile, ca să zic așa, bănoase, funcțiile bănoase sunt și restrictive, sunt și slujbe care încalcă drepturile omului la o viață liberă. Le doresc să îmbătrânească frumos.

Redactor PSnews: Cum simte domnul Mihai Mălaimare societatea de acum vs. societatea imediat de după ’89?

Mihai Mălaimare: Imediat după ’89 am păstrat ani buni speranța că schimbarea de macaz nu a fost inutilă și, din păcate, a trebuit să ne blazăm, să ne dăm seama că lucrurile nu au fost chiar așa cum am crezut, cum am sperat, cum ni s-a spus – nu a fost vorba de nicio revoluție, a fost o lovitură de stat orchestrată bine de puteri străine și care a beneficiat și de sprijinul populației naive care a crezut că, datorită ei, ditactura a luat sfârșit. Asta este mai puțin important însă. Mult mai important este că am constatat, după 28 de ani, că noi încă nu am implementat capitalismul în adevăratul sens al cuvântului, ci o formă de organizare socială – un fel de struțo-cămilă, o combinație între capitalism și socialism; aș zice un fel de capitalism de cumetrie, de clanuri, și mai puțin un capitalism care să vizeze evoluția societății în adevăratul sens al cuvântului. 

Redactor PSnews: O întrebare într-o notă mai pozitivă – care sunt punctele forte ale societății actuale?

Mihai Mălaimare: Nici nu e nevoie să te străduiești să fii foarte pozitiv ca să recunoști că dreptul la exprimare este garantat și produce efecte, dreptul de a călători, de asemenea, de a studia în străinătate, mai cu seamă pentru tineri, este un lucru câștigat; faptul că poți visa și că visurile se pot transforma în realitate – sunt lucruri firești, care chiar dacă la noi se întâmplă cu o viteză mai redusă, totuși se întâmplă. 

Redactor PSnews: Constatați vreo diferență între oamenii de atunci și de acum?

Mihai Mălaimare:  Sigur că da. În primul rând, am schimbat, în opinia mea, cel puțin o generație. Generația actuală este mai rapidă, mult mai conectată la Internet și deci la ideea mondializării, la obținerea și procesarea rapidă a informațiilor – sigur, lucrul ăsta se petrece în detrimentul culturii poate, în detrimentul liniștii personale, dar societatea în sine este mult mai angrenată în viteză. Trebuie să recunosc că tinerii din România sunt, cred, printre primii – pentru că România este între primele țări cu un trafic de net extraordinar de puternic și el este produs de tineri, evident, sau mai ales de către ei. 

Redactor PSnews: O ultimă întrebare. Ce sfat i-ați da tânărului Mihai Mălaimare dacă l-ați putea întâlni?

Mihai Mălaimare:  Aș avea multe sfaturi să îi dau. Dacă ar fi să o iau de la capăt, presupun că la asta te referi, n-aș mai repeta anumite greșeli pe care le-am făcut, aș încerca și cred că aș izbuti să exploatez mai bine succesele pe care le-am avut, dar în principiu i-aș spune să nu se abată de la drumul pe care a mers, pentru că eu cred că, până acum, drumul parcurs de mine, cu erorile firești, a fost un drum corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.