Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent Spot

Ministerul Finanțelor: Consiliul Județean Mehedinți trebuie să adopte un nou buget

Ministerul Finanțelor s-a pronunțat în problema bugetului județului Mehedinți, care este suspendat de drept până la soluționarea cauzei, după ce prefectul Cristinel Pavel a atacat în instanța de contencios administrativ Hotărârea nr. 18/18.02.2020 a Consiliului Județean Mehedinți privind aprobarea bugetului propriu al județului.

Ministerul Finanțelor spune că în această situație ”finanțarea activităților administrativ-teritoriale poate fi asigurată în baza unui nou buget aprobat de autoritatea deliberativă din care să fie eliminate neregulile sesizate de prefect”.

A fost nevoie de un punct de vedere din partea ministerului întrucât Legea privind finanțele publice locale nr. 273/2006 nu reglementează expres cum trebuie să procedeze unitățile administrativ-teritoriale în astfel de situații, pentru a putea să își desfășoare în continuare activitatea.

Cu alte cuvinte, Consiliul Județean Mehedinți poate ieși rapid din această situație adoptând un nou buget.

”Deși Aladin Georgescu avea obligația legală să asigure sumele necesare funcționării DGASPC Mehedinți, această instituție a fost lăsată descoperită. Peste 750 de salariați și circa 1.100 de copii și bătrâni aflați în întreținerea instituției au fost lăsați intenționat fără bani. L-am atenționat încă din ianuarie, dar Aladin Georgescu nu a ținut cont de recomandarea mea, fiind votat în final un buget neechilibrat. Problema bugetului județului se află acum în mâinile președintelui Consiliului Județean Mehedinți, este direct răspunzător de situația creată, dacă dorește rezolvarea acesteia, poate adopta un nou buget, construit astfel încât să asigure sumele necesare funcționării DGASPC Mehedinți”, spune și prefectul Cristinel Pavel.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu spune că ”după atacarea în contencios administrativ a bugetului, sunt blocate investițiile pe bugetul propriu cum ar fi , spre exemplu, reabilitarea Policlinicii din Strehaia și a Spitalului din Vânju Mare, investițiile din fonduri europene, în număr de 21, pentru care fuseseră alocate cote de cofinanțare și alte sume pentru cheltuieli neeligibile”.

De ce a fost atacat în instanță bugetul județului

În urma exercitării controlului legalității actelor administrative, prefectul județului Mehedinți a constatat faptul că această hotărâre a fost adoptată netemeinic, nelegal și fără a ține seama de exigențele asigurării cheltuielilor de funcționare a subordonatelor Consiliului Județean Mehedinți.

Consiliul Județean Mehedinți nu a respectat prevederile legale în vigoare la adoptarea proiectului de buget pe anul 2020, în sensul de a aloca de la bugetul propriu al județului Mehedinți, pe lângă suma de 10.539 mii lei primită de la bugetul de stat, sumele necesare pentru asigurarea funcționării DGASPC Mehedinți, aflată în directa coordonare și subordonare a Consiliului Județean Mehedinți.

De asemenea, proiectul de hotărâre, avizele și modul în care acesta a fost adoptat încalcă normele procedurale statuate de Codul administrativ, precum și cele de tehnică legislativă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.