Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Focus Recent

POPULISM IEFTIN MARCA PSD. Care este situația reală de la DGASPC Mehedinți

Președintele Consiliului Județean Mehedinți și, totodată liderul PSD în județul Mehedinți, Aladin Georgescu, se plânge că actualul Guvern nu ar fi alocat sumele suficiente desfășurării activității Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi pe anul 2020, fără să amintească o clipă de problemele financiare grave cu care s-a confruntat anul trecut, pe vremea Guvernului Dăncilă.

În toamna anului 2019, angajații DGASPC Mehedinți (instituție publică de interes județean cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Județean Mehedinți) urlau că nu și-au primit salariile, dar atunci Aladin Georgescu nu scoatea o vorbă despre această situație, adoptând ”politica struțului”.

În luna septembrie a anului trecut, PSNews Mehedinți scria că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, al treilea mare angajator din judeţ, a rămas fără bani pentru salarii pe ultimele luni ale anului:

<<Deşi, în 2018 s-au bucurat când au văzut salariile mărite, în unele cazuri aproape dublate, cei 725 de angajaţi ai DGASPC Mehedinţi au ajuns acum la fundul sacului. Când au băgat cardurile în bancomate, pe 10 septembrie 2019, au realizat că nu li s-a virat niciun leu. Este a doua oară în ultimele luni când se întâmplă să nu îşi primească salariile la timp. Dacă în august, oficialii din DGASPC  Mehedinţi spuneau că salariile nu s-au virat la timp „din cauza unor deficienţe ale sistemului informatic”, acum Direcţia pentru Protecţia Copilului Mehedinţi aşteaptă fondurile necesare de la Guvern>>.

Potrivit grilei de salarizare, directorul executiv al DGASPC Mehedinţi primeşte un salariu de bază de 7.287 de lei şi un spor de condiţii vătămătoare de 1.093 de lei. Un consilier I superior încasează un salariu de 5.082 de lei şi un spor de 762 de lei, iar un şef de serviciu – 6.626 de lei cu un spor de 994 de lei.

Pentru a pune capăt tensiunii existente în rândul angajaților, Consiliul Județean Mehedinți s-a întrunit în data de 14 septembrie 2019 în cadrul unei ședințe de îndată și a aprobat alocarea sumei de 1,6 milioane de lei din bugetul propriu al CJ, către Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi

De altfel, chiar liderul social-democrat din Mehedinți, acum foarte vocal și îngrijorat de finanțările unităților din ograda sa, recunoaște că cea mai mare parte din banii solicitați pentru funcționare se cheltuiesc pe salarii.

Poate în acest context nu ar strica ca domnul Aladin Georgescu să explice public ce fundament a avut pentru majorarea salariilor și câte angajări s-au făcut în ultimii patru ani la această direcție, care deține statutul de al treilea mare angajator din Mehedinți.

Una peste alta, pe site-ul DGASPC Mehedinţi scrie negru pe alb cine asigură finanțarea acestei instituții: ”În ceea ce privește finanțarea Direcției generale de asistență socială și protecția copilului, aceasta este asigurată de către consiliul județean, directorul executiv al instituției fiind ordonator secundar de credite. Pe lângă sumele alocate de la bugetul județului Mehedinți pentru derularea activităților de asistență socială, au fost atrase și sume pentru derularea unor proiecte, sponsorizări sau donații, care au contribuit substanțial la implementarea strategilor de asistență socială”.

Ceea ce nu spune Aladin Georgescu este faptul că instituția pe care o conduce trebuie să-și construiască bugetul pe anul acesta ținând seama de sumele pe care trebuie să le aloce pentru buna funcționare a DGASPC Mehedinți și a celorlalte instituții subordonate, să taie din liniile bugetare care finanțează cheltuieli ineficiente cum ar fi cheltuielile uriașe de personal, etc. Aladin Georgescu provoacă în mod intenționat  panică în rândul angajaților aruncând ”petarde”, când în fapt Consiliul Județean Mehedinți dispune de sumele necesare funcționării în condiții optime a acestei instituții.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.