Skip to content
Focus Recent

Ministrul de Interne după audieri: Iniţial mi-am luat informaţiile despre proteste de la televizor

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost prezentă marți, 21 august, la Comisia de Apărare a Camerei Deputaților unde a răspuns întrebărilor adresate de către deputați. Timp de mai bine de o oră a putut fi prezentă și presa, dar după aia a fost invitată să părăsească sala președintele comisiei Dorel Căprar invocând faptul că se vor prezenta informații clasificate.

Ministrul de Interne a precizat că în ziua de 10 august se afla în concediu de odihnă, dar după ce a văzut la televizor ce se petrece și-a întrerupt concediul și a venit la minister, unde a stat până la ora 3 dimineața.

Iniţial mi-am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat pentru planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare, am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul la care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei de 10. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată, pentru că e firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă, şi am plecat din minister în jurul orei 3,00 dimineaţa, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim, de data aceasta, propriile lor trăiri, să-mi edific anumite aspecte. Nu uitaţi că aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi, internaţi în spital. Şi mi s-a părut firesc ca eu să-mi iau toate aceste informaţii direct de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost şedinţă de informare, ocazie cu care am şi cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii. Cred că-şi aminteşte toată lumea că în ziua următoare, sâmbătă, am şi ieşit şi am făcut o declaraţie de presă„, le-a spus Carmen Dan parlamentarilor.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că au fost identificate şase situaţii cu 10 jandarmi pasibili să fi comis fapte penale, iar Parchetul Militar va fi sesizat cu privire la aceste cazuri, în urma anchetei interne pe care Jandarmeria o desfăşoară cu privire la evenimentele din 10 august.

Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (…) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe„, a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor.

Alături de Carmen Dan au fost: secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut în coordonare intervenţia de urgenţă a pompierilor şi a SMURD-ului; secretarul de stat pe ordine publică din MAI, colonel Gheorghe Nucu Marin, care a fost la comanda ministerului până la 10 august şi care a contribuit la organizare şi planificare; inspector general, chestor Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, cu un rol special în organizarea şi coordonarea evenimentului; fostul inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, colonel, la comandă; comandantul acţiunii, maior Laurenţiu Cazan, directorul general al Direcţiei Generale Management Operaţional.

În replică, parlamentarii Opoziției prezenți la audieri acuză că ministrul nu a oferit explicațiile care trebuiau să fie date și PNL va iniția o moțiune simplă.

De-a lungul întregii discuţii, se pare că, astăzi, aici, nu a fost prezent un singur personaj – decidentul, respectiv prefectul Capitalei (…), care este cel care a decis atac public – ne-a explicat doamna ministru şi alţi colegi din conducerea ministerului -, care a decis singur, consultându-se şi cu comandantul de dispozitiv. Deci, acest lucru ni s-a spus. Din păcate, nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele, nivelul intervenţie, de ce s-a decis la 8,00 seara şi s-a intervenit la 1,30 şi aşa mai departe. Dar atenţie – prefectul Capitalei nu este un personaj de sine stătător, prefectul Capitalei este cel care reprezintă Guvernul României în municipiul Bucureşti, capitala ţării. Prefectul Capitalei e în subordinea directă a Ministerului de Interne şi a prim-ministrului. Deci, el a fost decidentul şi, probabil, va trebui să solicităm audierea prefectului în continuare, ca să lămurim o serie de chestiuni. Iar, din punct de vedere al acţiunii politice, aşa cum v-am anunţat, PNL va depune moţiune de îndată ce Parlamentul va începe să funcţioneze„, a declarat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Pe de altă parte, senatorul PNL Alina Gorghiu cere demisia ministrului de Interne.

Demisia este obligatorie 110% pentru Carmen Dan după ce s-a vazut la audierea publică din Parlament de astăzi. Știm bine că nu are alfabetul litere câte planuri / teze false are Liviu Dragnea pentru a încerca salvarea ei (și a lui!). Dar totul are un sfârșit. Acesta”, a scris Alina Gorghiu pe pagina de Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.