Skip to content
Ediția de Astăzi

Ministrul Virgil Popescu, despre măști: Am un mesaj pentru români, să se orienteze către produse românești,

Ministrul mehedințean Virgil Popescu a atras atenția că au fost multe măști neconforme, care au fost retrase pe piață de către ANPC. Demnitarul i-a îndemnat pe români să cumpere măști produse în România, că sunt certificate corespunzător.

Avem în desfășurare un control cu ANPC în supravegherea pieței interne; este rolul ministerului economiei de a supraveghea piața internă, rolul ANPC de a vedea dacă se respectă regulile și aș vrea să vă spun că sunt ușor uimit și dezamăgit, de calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment. Dacă v-aș spune că jumătate din măștile care se găsesc în comercializare în momentul de față, în rețelele de distribuție – și aici vorbim despre hipermarketuri, rețele de farmacii, depozite, nu respectă normele, adică nu ne protejează, poate că ați zice că exagerez, dar asta este realitatea și vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse în comercializare măști care nu protejează populația. Au fost oprite de la comercializare de către inspectorii ANPC, s-a făcut tot ce este posibil, s-au dat amenzi de 18 milioane de lei, în momentul de față măștile care sunt pe piață sunt conforme și vreau să vă spun că absolut toate măștile care sunt neconforme sunt numai din import”, a declarat ministrul mehedințean.

Virgil Popescu le-a spus românilor că avem peste 16 companii care produc măști.

Au o asociație a producătorilor de măști românească, care pot să asigure întregul necesar de consum al României. Și e firesc să caute produse românești pentru că sunt autorizate, sunt acreditate și sunt cele mai bune de pe piață. Retailerii rețelelor de farmacii, chiar dacă au luat amenzi, le spun să nu mai permită comercializarea produselor care nu respectă normele. Pentru că acest lucru s-a văzut inclusiv la nivelul UE și pe lângă faptul că există măști sanitare, există măști de protecție, a apărut și a treia categorie: a așa ziselor măști de care vă vorbesc și pentru care, împreună cu ANPC, o să luăm decizia să se emită un ordin și să se spună foarte clar că aceste măști nu asigură protecția anticovid. Oamenii trebuie să știe când cumpără, că dacă acest produs este pe raft și se numește mască, nu este o mască care protejează”, a mai avertizat ministrul mehedințean.

Virgil Popescu a transmis, că prin intermediul celor de la ANPC, piața este supravegheată.

Au fost oprite de la vânzare, deci nu mai există măști neconforme. ANPC a făcut o conferință de presă cu ceva timp în urmă, pe tema controalelor realizate. Supraveghem piața în continuare. Da, măștile care nu îndeplineau criteriile au fost oprite la comercializare. Nu sunt măști conforme medicinale sau după standardul de protecție, practic sunt niște măști care nu protejează și Comisia Europeană se gândește să folosim un termen la nivelul UE – acoperitoare de față. Adică avem ceva care nu ne protejează, oamenii trebuie să fie informați pentru că ei cumpără acest produs, cred că sunt protejați, dar produsul nu protejează. Pe lângă faptul că acești importatori introduc pe piață aceste lucruri, cred că este și responsabilitatea rețelor de distribuție din hipermarketuri și farmacii să urmărească și să verifice ceea ce introduc în vânzare. Pentru că nu există un standard pentru aceste acoperitoare de față, dar vom avea grijă ca printr-un ordin al ANPC cutiile să fie etichetate, astfel încât oamenii să știe că nu îi protejează și sunt doar acoperitoare de față. Le vom spune oamenilor ce cumpără. Una este să ai o mască și una este să porți un batic pe față. Măștile din material textile nu cred că protejează; cel puțin nu sunt măști medicinale”, a mai declarat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.