Skip to content
Focus Recent

O nouă lege adoptată cu scandal în Parlament – ONG-urile acuză că le va fi blocată activitatea

Proiectul de lege privind spălarea banilor a stârnit un nou scandal în Parlamentul României. Acest proiect de lege este important, pentru că orice întârziere de adoptare aduce cu sine sancțiuni dure pentru țara noastră din partea forurilor europene. Cu cât se întârzia adoptarea acestei legi, România ar fi riscat să plătească amenzi de milioane de euro, pentru că nu transpune o directivă europeană veche de trei ani.

Însă, ca de obicei diavolul se ascunde în …detalii. Cei de la PSD sunt acuzați că au profitat de urgența acestei legi și au introdus o serie de amendamente care afectează activitatea Organizațiilor Non Guvernamentale. După o amânare de o săptămână, pe motiv de nepunere în acord cu cei de la UDMR, miercuri a fost introdusă din nou pe ordinea de zi la ședința Camerei Deputaților. Și ce să vezi…a fost votată de DOUĂ ORI, ca să iasă votul. Și de aici a izbucnit scandalul.

Deputații Opoziției s-au ridicat să facă scandal, cei de la PSD și-au văzut de treabă în continuare. Părea că e ca în tabloul ala sumbru din Vechiul Testament, pe vremea judecătorilor, când se spunea …se vede că în Israel nu este un rege, cineva care să pună ordine în lucruri. Astăzi, în Parlament cred că am asistat la un nou episod prin care se dovedește că indignarea nu mai ajută la nimic.

Cei de la PNL au anunțat că vor ataca la CCR această lege care paralizează societatea civilă din România.

După ce proiectul de lege privind spălarea banilor a picat la vot în Camera Deputaților, coaliția PSD-ALDE a reluat votul și a trecut proiectul care paralizează societatea civilă din România. ONG-urile care ajutau bolnavi, oameni vulnerabili din punct de vedere social – victime ale violenței în familie, persoane abuzate, oameni afectați de sărăcia severă – sunt asimilate societăților comerciale și vor fi nevoite să raporteze date pe care nu le pot gestiona. În loc să ajute oamenii aflați în dificultate, ONG-urile vor completa declarații și vor da cu subsemnatul la Oficiul pentru Prevenirea și Spălarea Banilor. Majoritatea lui Dragnea lasă zeci de mii de beneficiari ai acestor asociații în suferință, boală și sărăcie. Există o excepție! ONG-urile aparținând minorităților naționale vor fi scutite de aceste obligații. Acesta este trocul prin care Dragnea ține la perfuzie majoritatea parlamentară. PNL va ataca la CCR această lege. Liviu Dragnea mai are majoritate în Camera Deputaților doar prin hoție și șantaj”, au transmis deputații liberali.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că la dezbaterea proiectului a fost decisă “o mică modificare care rezolvă problema a 19 ONG, dar lasă problema a zeci de mii de ONG”.

În această dezbatere, reprezentanţii autorităţilor au vorbit mai tot timpul pe lângă textul pe care îl veţi vota. Potrivit textului adoptat, toate ONG vor trebui să raporteze beneficiarul real. (…) O problemă foarte mare pentru toate ONG nu a fost rezolvată, deci nu putem vota o astfel de lege”, a spus deputatul UDMR.

Şi USR a criticat proiectul de lege, Stelian Ion afirmând că este o lege periculoasă.

S-a introdus un instrument de constrângere a asociaţiilor şi fundaţiilor. Dacă asociaţiile şi fundaţiile nu vor face pe placul puterii, puterea va aplica amenzi care le pot desfiinţa”, a adăugat Stelian Ion.

La acuzațiile celor din Opoziție Liviu Dragnea a precizat că votul dublu…a fost de fapt o defecțiune tehnică… și că e posibil ca la mijloc să fie vorba de o ”mână criminală”.

Ce spun reprezentanții ONG-urilor

Mai multe Organizații Non Guvernamentale explică de ce această lege este una care va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale:

Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată. Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor.

Legea va conduce în final la:

  • blocarea activității organizațiilor neguvernamentale, cele mai afectate urmând a fi asociațiile și fundațiile
    care lucrează în beneficiul celor mai vulnerabile grupuri: persoane abuzate, persoane cărora nu li se
    respectă drepturile omului, persoane afectate de sărăcie extremă;
  • reducerea drastică a numărului de cetățeni care apelează la serviciile organizațiilor neguvernamentale;
  • investiția inutilă de resurse în activități administrative, în detrimentul activităților pe care organizațiile le
    desfășoară în beneficiul comunităților pe care le servesc;

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.