Skip to content
Focus Recent Social

Scandal de proporții: Vor fi sau nu înghețate salariile în 2019?

Comisia Europeană a publicat o scrisoare transmisă de ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici prin care se menționează că vor fi înghețate salariile bugetarilor în 2019, iar legea salarizării unitare nu va fi aplicată cu scopul de a menține deficitul bugetar sub control.

Totodată, ministrul ar fi promis că va fi înghețată și valoarea voucherelor de vacanță pentru bugetari la nivelul din acest an, precum și amânarea oricăror măsuri care ar avea impact asupra salariilor.

În replică, ministrul de Finanțe spune că este vorba de o ipoteză de lucru, nu de o decizie bătută în cuie.

Este un document de lucru care a fost trimis Comisiei Europene zilele trecute, este un scenariu, un calcul făcut la Ministerul Finanţelor Publice, dar trebuie spus foarte clar că Legea Salarizării şi Legea Pensiilor despre care se vorbeşte în ultima perioadă sunt două legi care se vor aplica aşa cum au fost ele adoptate. Se face caz cu caz, fiecare agenţie, fiecare minister în parte şi vedem exact fiecare cum este structurată. Şi vom vedea exact dacă acea structură trebuie să rămână la nivelul de astăzi sau ea trebuie să fie diminuată ca şi număr de salariaţi, nu ca şi venituri ale salariaţilor”, a declarat Eugen Teodorovici.

Însă liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat că sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor.

Sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor atâta vreme cât economia creşte susţinut, vom avea rezultate foarte bune şi ele trebuie să se regăsească în salarii şi pensii. Obiectivul nostru este să creştem puterea de cumpărare, aşa încât nici pomeneală să discutăm despre blocarea salariilor. Comisia Europeană nu cere aşa ceva, nu are de ce să ceară şi în ultimii ani România a avut o evoluţie ascendentă, care trebuie continuată. (…) Nu putem să lăsăm România ca o ţară care este competitivă mai ales prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu vom putea să frânăm în niciun fel exodul forţei de muncă. (…) Nu are rost să ne plângem că ne pleacă oamenii. Vrem să nu plece, atunci va trebui să îi plătim”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.