Skip to content
Focus Recent

Orban a transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Liviu Dragnea, președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și prim-ministrului Viorica Dăncilă

Președintele PNL Ludovic Orban a transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Liviu Dragnea, președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care îi somează să prezinte urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 și să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat.

Din incompetența voastră, anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români. Activitatea principalelor instituții ale statului și a autorităților locale este afectată negativ de absența bugetului de stat. Ați călcat în picioare obligația legală de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018. Este inadmisibil ca România să înceapă anul 2019 fără un buget aprobat, fără o prognoză clară de venituri și cheltuieli bugetare și fără o bază legală care să fundamenteze cheltuirea banilor publici. Ca urmare a acestui fapt principala lovitură o resimt companiile care nu știu la ce noi taxe și impozite să se mai aștepte care pot apărea în proiectul legii bugetului de stat pentru 2019 și nu-și pot construi planurile de afaceri pentru acest an”, se arată în document.

Ludovic Orban critică Guvernul și susține că prin iresponsabilitatea de care au dat dovadă au lovit la început de an în pensionarii care nu vor mai beneficia de creșterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare începând cu luna ianuarie și în angajații din sectorul public care nu știu dacă există bani pentru plata salariilor până la sfârșitul anului și care riscă să fie dați afară dacă nu veți fi în stare să asigurați resursele bugetare necesare.

În același timp, după ce ați pus lacătul pe ușile principalelor instituții ale statului, în ultima zi a anului trecut economia privată a fost lovită peste noapte cu noi taxe și impozite care vor provoca scumpiri în lanț pentru întreaga populație. Prin noile taxe și impozite care se vor aplica de la începutul anului fără nicio fundamentare veți îngropa creșterea economică a României și veți bloca o dezvoltare sănătoasă care să genereze prosperitate pentru toți românii. Pe de altă parte, administrațiile locale, în special cele mai performante, administrațiile liberale, care au fost jefuite constant de resurse în ultimii ani, sunt în imposibilitatea de a adopta bugetele locale și nu pot să demareze niciun proiect de investiție locală până la adoptarea bugetului de stat”, mai scrie liderul liberal.

Orban spune că România are nevoie de un buget pentru 2019 care să dea drumul la principalele motoare de creștere economică, investițiile și fondurile europene.

Recunoașteți că nu sunteți în stare să prezentați un proiect de buget pentru 2019 pentru că situația finanțelor publice este dezastruoasă și încercați cu disperare să măsluiți datele oficiale și să înșelați opinia publică și partenerii europeni privind deficitul bugetar imens pe care l-ați provocat în 2018 de peste 30 miliarde de lei, și pentru că nu sunteți capabili să construiți un buget pentru 2019 care să se încadreze în ținta de deficit bugetar de maximum 3% din PIB. Ce încredere pot avea partenerii europeni că în mandatul României la președinția Consiliului UE Guvernul va putea conduce la aprobarea bugetului pentru următorul exercițiu financiar al UE, în condițiile în care nu sunteți capabili să adoptați bugetul propriei țări nici măcar la început de an?! România are nevoie de un buget pentru 2019 care să dea drumul la principalele motoare de creștere economică, investițiile și fondurile europene, care să oprească dezmățul bugetar pe bani publici și care să crească salariile și pensiile fără inflație. Partidul Național Liberal a prezentat încă de la începutul lunii decembrie un astfel de proiect de buget care putea fi preluat dacă nu sunteți în stare să veniți cu propria proiecție. În consecință, vă adresez această somație publică să lansați imediat în dezbatere publică proiectul legii bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat, să le adoptați în prima ședință de Guvern și să convocați Parlamentul în sesiune extraordinară, începând cu 14 ianuarie, pentru dezbaterea și aprobarea bugetului”, a mai solicitat președintele PNL.

Rămâne de văzut dacă apelul lui Orban va fi luat în seamă de cei de la Guvernare, însă la Parlament s-a dat decizia prin care în luna ianuarie de conducerea Camerei Deputaților se va ocupa Florin Iordache, care a fost mandatat de Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.