Skip to content
Focus

Planul PSD pentru dărâmarea guvernului Cîțu. Două scenarii după o moțiune de cenzură reușită

Vacanța parlamentară reprezintă momentan un răgaz pentru coaliția de guvernare. PSD, principalul partid de opoziție, a încercat în primele 6 luni de mandat să hărțuiască în permanență coaliția de guvernare PNL – USRPLUS – UDMR, înaintând numai puțin de 5 moțiuni simple împotriva diverșilor miniștri și o moțiune de cenzură la sfârșitul lunii iunie.

Chiar dacă social-democrații nu au punctat decisiv în niciuna dintre aceste încercări, șansele sunt ca PSD să reia tactica moțiunilor după vacanța parlamentară. În final, una dintre moțiunile depuse de PSD s-ar putea să aibă câștig de cauză, lucru care va duce la căderea guvernului și activarea mai multor scenarii post-moțiune, potrivit PSNews.ro

Două scenarii după o moțiune de cenzură reușită

Actuala arhitectură parlamentară arată că nici un partid politic nu deține o majoritate simplă. De altfel, acest tip de majorități a fost rar în cazul României. Majoritatea guvernelor au fost multicolore, aceasta fiind o trăsătură a democrației consensuale. PNL, USRPLUS și UDMR au o majoritate fragilă atât în Senat, cât și la Camera Deputaților. PNL, USRPLUS și UDMR au împreună 75 de senatori, adică 55,13% din numărul total al senatorilor. La Camera Deputaților, PNL, USRPLUS și UDMR au împreună 169 de deputați, respectiv 51,2% din numărul total al deputaților. Asta înseamnă că orice fel de dezertare din partea unui partener de coaliție, fie el chiar și UDMR, se traduce în practică prin pierderea majorității în ambele camere ale Parlamentului. Fără USRPLUS, PNL și UDMR ar avea doar 114 deputați, ceea ce înseamnă doar 34,81% din numărul total al acestora. La fel ar sta lucrurile și la Senat, PNL și UDMR având împreună doar 50 de senatori, respectiv 36,75% din totalul acestora. Oricum ar fi, PNL nu ar putea susține de unul singur sau cu UDMR un guvern minoritar.

Lucrurile s-ar putea schimba însă dacă în joc ar intra PSD. Social-democrații au 47 de senatori, adică 34,55% din totalul acestora și 110 deputați, adică 33,33% din totalul acestora. Calculele arată că în situația în care PNL ar încerca să formeze un guvern minoritar, ar avea nevoie doar de sprijinul PSD pentru lucrul acesta, de vreme ce ar putea forma o majoritate confortabilă atât în Senat (64,69%), cât și la Camera Deputaților (61,51%). Majoritatea aceasta ar rezista chiar și în eventualitatea în care nu toți social-democrații ar fi de acord cu această formulă, de vreme ce majoritatea ar urma oricum linia partidului.

Varianta aceasta nu implică automat o alianță fățișă între PNL și PSD, ci mai degrabă o susținere tacită din partea celor din urmă pentru cei dintâi. Nu ar fi deloc exclus ca PSD să urmărească această tactică în cazul unei moțiuni de cenzură reușite. PSD a mai sprijinit tacit în trecut un guvern minoritar PNL, lucru care în final le-a adus dividende social-democraților care s-au plasat pe primul loc în alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Pentru PSD există însă și o a doua variantă, ce-i drept mai greu de obținut. PSD și AUR, cele două partide din Opoziție nu pot forma o majoritate. Împreună, aceste partide ar avea doar 43,33% la Camera Deputaților și 44,84% la Senat. Lucrurile se schimbă însă dacă reușesc să coopteze sprijinul UDMR și al minorităților. Împreună cu UDMR, PSD și AUR ar avea la Senat o majoritate de 51,45%. La Camera Deputaților cele trei formațiuni politice ar rămâne în spatele pragului de 50%+1 (49,69%). Cu sprijinul minorităților însă, calculele se schimbă, iar PSD-AUR-UDMR și minoritățile ar ajunge la 55,14%, suficient de mult pentru a putea forma un guvern.

Pentru toate acestea desigur, PSD trebuie să negocieze cu incomozii de la AUR și să disloce UDMR de la guvernare. Scenariul acesta nu ar fi unul imposibil. UMDR, sătul de scandalurile nesfârșite dintre PNL și USRPLUS s-ar putea reorienta spre PSD, mai ales dacă social-democrații le-ar promite portofolii ministeriale mai tentante într-un viitor guvern. Pentru AUR intrarea la guvernare ar fi o mană cerească. Lucrul acesta s-ar putea dovedi dificil de gestionat pentru PSD, de vreme ce AUR e un partid anti-sistem. Tentația guvernării le-ar putea schimba însă optica celor de la AUR care, în acest scenariu, ar putea deveni principalul partener minoritar al PSD, cam la fel cum este acum USRPLUS pentru PNL.

Așadar, nu ar fi deloc exclus să vedem aplicată una dintre aceste variante în cazul în care ar trece o viitoare moțiune de cenzură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.