Skip to content
Recent

Premierul Ciucă: Obiectivul nostru strategic este obţinerea statutului de membru al OCDE

Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Mathias Cormann a vizita vineri, 28 ianuarie, România. Cu această ocazie prim – ministrul Nicolae Ciucă a declarat că prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select.

O vom face pentru că aceste criterii sunt pe de o parte în fibra naţiunii noastre, iar pe de altă parte, țin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu: apartenenţa la un set comun de valori şi principii decurge şi din statutul nostru de membru al UE şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, bună guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participarea activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE. România este o ţară ai cărei cetăţeni au luptat pentru democraţie şi libertate de fiecare dată când a fost nevoie în istoria noastră şi demonstrează că preţuiesc aceste valori. România e o ţară care respectă statul de drept şi care promovează valorile democraţiei liberale, inclusiv în calitate de preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor. România e o ţară a cărei performanţă economică a crescut în cei 15 ani de când e membră a UE şi care va fructifica şansa celor aproape 30 de miliarde de euro pentru redresarea economică şi PNRR şi a celor aproape 50 de miliarde de euro prin noul cadru financiar multianual. Vă ofer numai o scurtă imagine: PIB-ul României a depăşit 220 de miliarde de euro faţă de aproximativ 28 de miliarde de euro în anul 2005. Să ne imaginăm că punem aceste valori într-un grafic ale cărui capete sunt înaintea aderării la UE şi la 15 ani de la aderare, valori care n-ar fi fost posibile fără apartenenţa la UE, o apartenenţă care a fost facilitată şi precedată şi de celălalt moment definitoriu al istoriei noastre contemporane, accederea în NATO, umbrela de securitate care protejează dezvoltarea noastră azi mai clar decât oricând. Între celelalte criterii, precum capacitatea de a influenţa pozitiv deciziile structurilor organizaţiei sau relevanţa candidatului pentru aspiraţia organizaţiei de a dezvolta politic global, România are avantajul principiului diversităţii geografice şi şi-a probat vocaţia de actor care sprijină reformele democratice, anticorupţie şi economice în regiunea noastră”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a mai spus că procesul de aderare ne va permite să continuăm reformele necesare şi astfel, să fructificăm avantajele şi beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătăţirea ratingului de ţară la atragerea investiţiilor străine, prin imaginea favorabilă a României faţă de marile economii democratice ale lumii.

”Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul ţării noastre spre aderare. De aceea, vă asigur de întreg angajamentul meu şi al guvernului pe care îl conduc că pregătirea aderării la OCDE va fi în prim-planul agendei noastre, alături de celelalte priorităţi ale politicii noastre externe. Ne vom apleca foarte riguros asupra pregătirilor tehnice, care sunt esenţiale. În calitate de prim-ministru şi coordonator al Comitetului interministerial de resort, vă asigur că voi urmări personal acest proces de pregătire. Asemenea instrumentelor de la nivelul UE, precum semestrul european, negocierile de aderare şi apartenenţa la OCDE vor deschide României uşa unui club de expertiză de talie globală, pe care îl vom putea accesa şi de unde vom putea primi asistenţă pentru reformele pe care ţara noastră le derulează în materie de politici publice, guvernare, reforme anticorupţie, politică fiscală, infrastructură de transport, agricultură şi educaţie. Un set de reforme care vor trebui să ne apropie şi mai mult de un alt obiectiv important, acela al atingerii convergenţei economice la nivelul UE şi al adoptării monedei euro. Vom avea la dispoziţie toate ingredientele pentru a face România şi mai atractivă din punct de vedere instituţional şi mai rezilientă în faţa şocurilor şi, îmi doresc, mai tentantă pentru românii care vor putea să se întoarcă acasă. Unde acasă înseamnă şi va însemna o Românie consolidată, democratic, cu o economie de piaţă funcţională și parte implicată și influentă în cele mai de succes organizații. Avem aşadar un succes de etapă, invitația pe care am primit-o de a începe negocierile de aderare, iar înaintea noastră avem responsabilitatea unui proiect de ţară pentru care îi îndemn pe toţi actorii politici şi instituţionali să îşi aducă contribuţia în beneficiul cetăţenilor români”, a mai precizat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.