Skip to content
Recent

Premierul României: Cred că pentru 1 iunie putem să vorbim deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă

Prim ministrul României Florin Cîțu a fost joi, 6 mai, într-o vizită de lucru în județul Constanța unde a avut întâlniri cu reprezentanții Horeca pentru a discuta despre eventualele măsuri de relaxare ce urmează să fie luate în perioada imediat următoare, fiind posibil ca de la 1 iunie să fie eliminată purtarea măștii pe plajă.

Am înțeles cu toții că pentru a avea un sezon de succes, în această vară, în România, pe litoral, trebuie să lucrăm împreună și de asta sunt astăzi aici să îi asigur pe toți de susținerea mea. Am vorbit despre propunerile pe care le-am făcut pentru comitetul interministerial de mâine, unele dintre ele chiar vizează exact direct industria turismului și industria turismului de pe litoral – deja unele dintre ele le știți, sunt prezentate în spațiul public – să putem să fim pe litoral, pe plajă fără mască, să putem să fim la restaurant cu capacitate maximă în anumite condiții, la hotel la fel, la capacitate maximă în anumite condiții și multe altele. Am discutat mai multe măsuri. Din partea industriei am primit propuneri și soluții, soluții foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuție în comitetul interministerial, și promisiunea mea este că vom avea aceste soluții aprobate la timp, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare și, bineînţeles, a doua etapă de la 1 august. Toată lumea a înțeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie. Am avut o discuţie și cu reprezentanți ai evenimentelor, în special cele de pe litoral, la fel propuneri și soluții pe care le luăm în calcul în două etape, redeschidere în două etape de la 1 iunie – un anumit prag de relaxare, și de la 1 august – al doilea prag de relaxare. Dar foarte important, mă bucură susținerea reprezentanților industriei pentru campania de vaccinare. Este clar că am înţeles cu toţii, şi aici avem şi un semn, o campanie, „Locaţie sigură. Noi ne-am vaccinat”, un semn care va fi pus în acele locaţii unde personalul este deja vaccinat, este o locaţie sigură. Sper să avem acest semn în toate locaţiile din litoralul românesc. I-am asigurat de toată susţinerea mea, sunt aici şi voi fi mai des pe litoral. Înţeleg că în ultimii câţiva ani de zile prim-miniştrii n-au prea venit pe litoral, am spart eu gheaţa, sunt aici şi voi fi aici şi în perioada următoare pentru a susţine turismul românesc în această vară. Sunteţi mai mulţi, aşa că o să iau o întrebare de la fiecare, maxim două. (…) Cred că pentru 1 iunie putem să vorbim deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă, deci aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie, o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Dar cred că această condiţie minimă putem deja să o anunţăm, fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a declarat premierul.

Însă, Florin Cîțu a precizat că nepurtarea măștii pe plajă vine cu o serie de condiții.

Vor trebui să observe regulile pe care le aprobăm prin CNSU şi prin Comitetul Interministerial. Repet, da, vom avea această măsură de a nu purta mască pe plajă, dar ea vine cu anumite condiții. Aceste condiţii vor fi: o distanțare pe care o vom agrea, între șezlonguri, de exemplu, și asta va trebui să fie observată de autoritățile locale, că se respectă”, a mai explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.