Skip to content
Ediția de astăzi

Proiect: furnizare de energie termică pentru comunități rurale pe bază de hidrogen

Evwind

Guvernul ia în calcul posibilitatea ca energia termică în zonele rurale să fie asigurată pe baza unei tehnologii pe hidrogen, ca vector alternativ de energie.

„Am inițiat demersurile astfel încât să modificăm Programul Operațional Competitivitate și să dezvoltăm primul proiect aplicat în domeniul hidrogenului – Soluție tehnologică de furnizare energie termică pentru comunități rurale pe bază de hidrogen. Am avut o videoconferință cu directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea. Dorim foarte mult ca acest proiect să prindă contur și să vedem care sunt primele rezultate ale cercetării, fiind un domeniul de mare complexitate și cu o serie de probleme care trebuiesc rezolvate. Speră să ajungem la momentul în care putem să afirmăm că hidrogenul este o sursă de energie termică”, a declarat ministrul Marcel Boloș în cadrul evenimentului.

Marcel Boloș ministrul Fondurilor Europene a mai anunțat că Guvernul României a adoptat Memorandumul inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, susținut de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se propune finanțarea în cadrul următoarei perioade de programare a primului hub dedicat hidrogenului, sursă curată de energie, flexibilă în stocare și un vector comun al mai multor industrii, inclusiv cea auto.

Cunoscut pentru faptul că este cel mai răspândit element din Univers, hidrogenul este, totodată și cel mai simplu element chimic și poate contribui drastic la îmbunătățirea calității vieții pentru toată planeta.

În următoarea perioadă de programare 2021-2027 România va avea la dispoziție aproximativ 12 miliarde euro în cadrul Obiectivului de Politică 1 (OP 1) – O Europă mai inteligentă, dar și a Obiectivului de Politică 2 (OP 2) – O Europă mai Verde.

Acestea sunt cele două direcții pe care Ministerul Fondurilor Europene le-a luat în considerare și a gândit o strategie care să folosească tehnologia hidrogenului pentru rezolvarea atât unor probleme actuale, cât și să fie o sursă de pionierat în viitor. Astfel, prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 vor putea fi finanțate proiecte de acest tip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.