Skip to content
Spot

Proiectul de buget pe 2020: Ce prevede

Legea bugetului de stat pe anul 2020 a fost publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe în data de 17 decembrie, având în vedere că a fost aprobat în ședința CSAT și Guvernul urmează să își angajeze răspunderea în cursul zilei de luni, 23 decembrie.

Dispoziții referitoare la bugetul de stat pe anul 2020

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 167.738,0 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 260.540,2 milioane lei credite de angajament și în sumă de 215.259,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 47.521,0 milioane lei.

Dispoziții referitoare la bugetele locale pe anul 2020

Art.4. – Din taxa pe valoarea adăugată se alocă 15.042,7 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care:

a) 1.610,6 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, potrivit anexei nr.4;

b) 4.448,2 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, potrivit anexei nr.5;

c) 600,0 milioane lei destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, sumă repartizată pe județe potrivit anexei nr.6. Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale se face în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor, prin hotărâre, de către consiliul județean, după consultarea primarilor.

d) 8.129,2 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor aferente funcționării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinație turistică, potrivit prevederilor art.4 alin. (21) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru aplicarea prevederilor Legii nr.26/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, potrivit anexei nr.7 și 7/01. Sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, prevăzute în anexa nr.7 sunt stabilite prin derogare de la art.33, alin.(2) din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor art.6;

e) 254,7 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor învățământului particular și cel confesional, acreditate, potrivit anexei nr.8.

Art.6. – (1) În anul 2020, prin derogare de la prevederile art. 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se repartizează prin decizie a directorului direcției generale regionale a finanțelor publice/șefului administrației județene a finanțelor publice, începând cu luna ianuarie, următoarele cote:

a) 14% la bugetul local al județului;
b) 63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor prin hotărâre a consiliului județean;
d) 14% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor;
e) 3% într-un cont distinct, deschis pe seama direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice/administrațiilor județene ale finanțelor publice, care se repartizează integral, în anul 2020, prin hotărâre de Guvern, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole și concerte din subordinea autorităților administrației publice locale din județe, respectiv teatre, opere și filarmonici.

(5) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor, prevăzute în anexa nr.7, se repartizează în completarea veniturilor estimate a fi încasate în anul 2020 din cota prevăzută la alin. (1) lit. a) și a sumelor prevăzute la alin. (3) lit. b), astfel încât valoarea însumată a tuturor acestora să nu fie mai mică de 275 de lei/ locuitor/ an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.