Skip to content
Recent

Protocolul Parchet General – SRI, în afara Constituției? Centrul de Resurse Juridice a anunțat

Centrul de Resurse Juridice s-a pronunțat, după ce vineri protocolul încheiat între Parchetul General al României și Serviciul Român de Informații a fost publicat.

Mai precis, instituția ce a făcut parte din rețeaua Soroş a avertizat că protocolul încheiat în 2009 este în afara Constituţiei şi legii. Printre motivele invocate de directoare CRJ, se numără: încălcarea principiului separării puterilor în stat, a independenţei justiţiei, a noţiunii de democraţie dar şi dreptul la un proces echitabil, conform B1.ro.

„În ciuda celor declarate de către cele două instituţii semnatare, protocolul adaugă ori încalcă legislaţia în vigoare la momentul emiterii lui. Încalcă, mai cu seamă, Constituţia României, principiul separării puterilor în stat, independenţa justiţiei, noţiunea de democraţie dar şi dreptul la un proces echitabil”, scrie, pe pagina de Facebook a CRJ, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice.

De asemenea, șefa Centrului de Resurse Judiciare a susţinut că „SRI este organ de cercetare penală, în ciuda interdicţiei existente încă din anul 1992, prin participarea la echipe mixte care fac planuri de acţiune”.

„Mai mult, parchetele au obligaţia de a comunica în mod operativ, în cel mult 60 de zile modul de valorificare a informaţiilor sau sesizărilor primite de la Serviciu. Răzbate, din conţinutul Protocolului, o pozitie de inferioritate a parchetelor faţă de SRI, lucru excesiv chiar şi pentru perioada comunistă. Nelegală, este, de asemenea, lărgirea compenţelor SRI pentru orice fel de infracţiuni grave. Este puţin probabil ca aceste competenţe să fi fost largite de SRI cu de la sine putere, ci mai degrabă prin hotarâri CSAT (aflate, de altfel, în preambul) nepublice. Chiar aşa fiind, CSAT nu este organ legiuitor, deci nu putea adăuga la lege”, a adăugat Iorgulescu.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.