Skip to content
Ediția de astăzi

Revoltă în Kazahstan: 100 de cetățeni români se află în țară

TV8

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării.

În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență.

MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

Demonstrațiile care au început în weekend în regiunea de vest a Kazahstanului, bogată în petrol, din cauza prețurilor ridicate la energie, s-au răspândit în alte părți, inclusiv în Almaty. Protestatarii au incendiat miercuri mai multe clădiri guvernamentale și au preluat pentru scurt timp aeroportul din Almaty. O parte din furia lor părea să fie vizată de Nursultan Nazarbayev, fostul președinte autoritar al țării, care continuă să exercite o putere semnificativă în culise sub titlul oficial de „părintele națiunii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.