Skip to content
Administrație locală Recent

Șeful Poliției Locale din Severin acuzat de agresiune! Cazul s-a discutat în Consiliul Local! Ce decizii s-au luat!

Scandal de amploare în Drobeta Turnu Severin după ce un consilier local liberal din Drobeta Turnu Severin a fost agresat și înjurat, în plină zi, de șeful Poliției Locale Gîrlea Emanuel. Incidentul a fost discutat în ședința Consiliului Local de la Primăria Drobeta Turnu Severin care s-a desfășurat în cursul zilei de marți, 30 iulie.

Cu această ocazie, consilierii liberali au depus un proiect de hotărâre privind delimitarea Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin față de atitudinea de violență verbală și fizică manifestată de directorul executiv al Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Gîrlea Manuel Georgian, la adresa consilierului local Năstasie Dragoș, precum și solicitarea de demarare urgentă a procedurilor privind destituirea acestuia din funcția publică de conducere deținută.

Proiectul nu a fost adoptat. Configurația votului a fost următoarea: 8 pentru adoptare ( grup PNL), 4 împotrivă (grupul PSD), 3 abțineri și o neparticipare la vot. Deci proiectul nu a trecut fiind 8 pentru din 16 voturi necesare.

Viceprimarul Daniel Cîrjan a declarat pentru PSNews Mehedinți că cei de la PSD, prin votul împotrivă, nu se delimitează de comportamentul scandalos al șefului poliției locale Severin.

Pe de altă parte, primarul Marius Screciu a declarat pentru PSNews Mehedinți că acest caz va fi analizat în cadrul unei comisii de disciplină.

Facem o comisie de disciplină care va prelua probele și va analiza cazul. Comisia va decide, în urma anchetei, ce măsuri trebuie luate. Însă eu personal condamn acest tip de comportament și consider că atunci când o persoană ajunge într-o funcție publică trebuie să aibă grijă la comportament și la limbaj, indiferent în ce situație s-ar afla”, ne-a declarat primarul Severinului.

Ce prevedea proiectul liberalilor:

Având în vedere expunerea de motive ai grupului de consilieri ai Partidului Național Liberal cu privire delimitarea fermă a Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin de atitudinea de violență verbală și fizică manifestată de directorul executiv al Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Gîrlea Manuel Georgian, la adresa consilierului local Năstasie Dragoș, precum și solicitarea de demarare urgentă a procedurilor privind destituirea acestuia din funcția publică de conducere deținută;

Luând în considerare avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin;

Având în vedere dispozițiile art.155 alin.5 lit.e Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019, ale art.447 din Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019 coroborate cu art.490, 492, 493, 494 și următoarele din Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019;

În temeiul art.84 și art.196 lin.1 lit.a din Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019 :

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI DROBETA TURNU SEVERIN, HOTĂRĂȘTE:

Art.1 Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin se delimitează de atitudinea de violență verbală și fizică manifestată de directorul executiv al Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Gîrlea Manuel Georgian, la adresa consilierului local Năstasie Dragoș.

Art.2 Se solicită primarului municipiului Drobeta Turnu Severin demarare urgentă a procedurilor privind destituirea acestuia din funcția publică de conducere deținută, având în vedere atribuțiile prevăzute de art.155 alin.5 lit.e din Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019;

Art.3 Se solicită Direcției de Poliție Locală Drobeta Turnu Severin demararea procedurilor de sancțonare disciplinară a domnului Grigorescu Costinel-Mirel, șef Serviciu Monitorizare Video și Supraveghere Publică, pentru participarea la violențele verbale și fizice manifestate de directorul executiv al Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Gîrlea Manuel Georgian, la adresa consilierului local Năstasie Dragoș.

Art.4 Prezenta hotărâre se transmite Instituţiei Prefectului – Judeţul Mehedinţi, Primarului municipiului Drobeta Turnu Severin şi se comunică celor interesaţi.

Inițiatori, Grupul de Consilieri ai Partidului Național Liberal”

Expunere de motive:

Potrivit principiului autonomiei locale, menționat în Codul Administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/03.07.2019, autonomia locală conferă autorităților administrației publice locale dreptul ca, în limitele legii, să aibă inițiative în toate domeniile, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale.

Potrivit articolulului 447 din Codul Administrativ, funcționarii publici trebuie să adopte o anumită conduită în relaţiile cu cetăţenii :

„ (1) În relațiile cu persoanele fizice și cu reprezentanții persoanelor juridice care se adresează autorității sau instituției publice, funcționarii publici sunt obligați să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credință, corectitudine, integritate morală și profesională.

(2) Funcționarii publici au obligația de a nu aduce atingere onoarei, reputației, demnității, integrității fizice și morale a persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcției publice, prin:

a) întrebuințarea unor expresii jignitoare;
b) acte sau fapte care pot afecta integritatea fizică sau psihică a oricărei persoane.

(3) Funcționarii publici trebuie să adopte o atitudine imparțială și justificată pentru rezolvarea legală, clară și eficientă a problemelor cetățenilor.”

Art.492 alin.2 lit.g prevede că pentru „ manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care funcționarul public își desfăsoară activitatea” se poate aplica sancțiunea disciplinară a destituirii din funcție prevăzută de art.492 alin.3 lit.f din același Cod Administrativ.

Potrivit votului dat de consilierii PSD și proiectului de hotărâre este ciudat că au dat vot împotrivă, având în vedere că proiectul prevede înființarea unei comisii. Și cu toate acestea primarul PSD anunță o comisie. Este discutabilă decizia și votul consilierilor locali ai PSD. Nu de alta, dar vorbim de un act de agresiune comis de un reprezentant al unei instituții publice care se ocupă de siguranța cetățenilor, nu de agresarea lor. Așa că cei de la PSD Severin au multe explicații de dat, iar primarul Screciu trebuie să fie mai ferm. Degeaba se delimitează, dacă ezită să ia deciziile potrivite, la timpul potrivit, în timp ce consilierii PSD subordonați votează altfel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.