Skip to content
Ediția de astăzi

Soluția USR la criza politică: Viitorul premier să fie Dacian Cioloș, Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea

În USR se discută zilele acestea ca partidul condus de Dacian Cioloș să vină cu o propunere de premier la consultările de luni de la Cotroceni, au precizat surse politice pentru PS News. „Dacian Cioloș, Cătălin Drulă și Cristian Ghinea, acestea sunt numele care se discută acum în interior ca propunere de premier. E foarte posibil ca partidul să aibă luni la consultările cu Iohannis o propunere de premier”, a precizat sursa citată. Inițiativa i-ar aparține chiar noului lider al formațiunii politice, Dacian Cioloș.

Criza din coaliția de dreapta provocată de plecarea miniștrilor USR din Guvernul Cîțu a dus la o prăbușire în sondaje nu numai a PNL, ci mai ales a formațiunii politice condusă de Dacian Cioloș, aceasta fiind depășită cu aproape 9 procente de AUR. Concret, într-un sondaj Inscop realizat în perioada 15 – 27 septembrie 2021, PSD a ajuns la 35,4%, PNL la 21,9%, USR a căzut la 9,8 % iar AUR urcă la 17,1% și își dublează scorul electoral.

DETALII AICI: SONDAJ INSCOP PSD a ajuns la 35%, PNL la 21,9%, USR a căzut la 9,8 % / AUR urcă la 17,1% și își dublează scorul electoral

PNL merge la consultări tot cu varianta Florin Cîțu premier

De cealaltă parte, liberalii anunță că vor merge la consultările de la Cotroceni tot cu propunerea de premier în persoana lui Florin Cîțu. Anunțul a fost făcut joi de ministrul în exercițiu al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care spune că USR, fost partener de coaliție, nu poate pune condiții PNL, având în vedere că liberalii au avut un scor dublu la alegeri.

România arnevoidun guvern cât mai repedși Florin Cîțu estpreședintelPNL. Nu poți să vii să pui condiții unui partid politic cu scor dublu, cel puțin, față dtine, care estvarianta dpremier pcaracel partid ar trebui să o propună. Este o propunere deja votată în partid (n.r – Florin Cîțu) și vorbim de un om care a fost validat, legitimat de Congresul PNL ca președinte al partidului. Am văzut că și la USR varianta este președintele partidului lor. Mi se pare absolut ilogic să vii să spui unui alt partid politic că nu trebuie să-și susțină președintele, cât timp tu faci același lucru”, a spus Vîlceanu într-o conferință de presă.

Președintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări, după demiterea guvernului. Consultările vor avea loc luni, începând cu ora 12. Primul partid chemat la consultări este PNL, urmat de PSD și USR.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.”

„Pașii constituționali sunt bine cunoscuți. Voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca împreună cu cei mai maturi, mai responsabili să găsim o ieșire din această criză. Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de la ora 12, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și sunt hotărât să găsesc o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Suntem în plină pandemie, în plin val patru, pentru că prea puțini români s-au vaccinat, suntem într-o criză a prețurilor la energie, care nu a fost generată de noi, suntem aproape în pragul iernii și sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Cu maturitate și calm trebuie să găsim soluții pentru această criză guvernamentală.”, a declarat, joi, președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.