Skip to content
Focus

USR a votat fuziunea cu PLUS după negocieri dure. Ce condiţii a pus Barna

Conducerile USR şi PLUS au avut sâmbătă mai întâi şedinţe separate, apoi contopite, pentru a stabili calendarul fuziunii. Partidul condus de Cioloş a propus congres pentru fuziune în luna iulie.

USR a acceptat decizia după negocieri grele. A fost anulată şi conferinţa de presă în care urmau să fie anunţaţi paşii următori. Liderii USR vor ca partidul să-şi păstreze numele şi statutul. O altă problemă e stabilirea listelor de candidaţi.

Şedinţa USR s-a încheiat. Congresul de fuziune va avea loc după alegerile parlamentare. Dacă vor fi alegeri anticipate, congresul va avea loc în iulie. Dacă alegerile vor fi la termen, congresul va avea loc în ianuarie anul viitor, susţin surse politice pentru Adevarul.ro citat de PSNews.ro

USR a stabilit că acolo unde candidaţii pentru listele comune de consilieri locali şi parlamentari nu vor putea fi stabiliţi ca urmare a negocierilor cu PLUS să fie folosită metoda sondajelor de opinie. Totuşi, sondajele nu sunt valabile şi pentru stabilirea candidaţilor la primării, un dezavantaj pentru Nicuşor Dan.

Unul dintre liderii USR i-a cerut lui Dacian Cioloş ca PLUS să recunoscă superioritatea USR ”pentru că suntem mai vechi”, susţin sursele citate. Fostul premier i-a răspuns că superioritatea unui partid e decisă de electorat. Pe fond, negocierile s-au împotmolit mai degrabă din cauza orgoliilor. Partidul condus de Dan Barna vrea să fie tratat ca un frate mai mare al Alianţei. USR susţine fuziunea prin ”absorbţie”, pentru a arăta că a înghiţit, de fapt, PLUS, în timp ce partidul lui Dacian Cioloş preferă titulatura de fuziune prin ”contopire”, pentru a arăta egalitate între cel două formaţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.