Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Victorie de etapă pentru PNL – Virgil Popescu: Ne vom lupta în continuare pentru a îndrepta această eroare numită OUG 114!

Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru a pune în dezbatere o serie de proiecte legislative controversate. Pe listă se numără și OUG 114, faimoasa ordonanță de urgență care a stârnit nemulțumiri în mai multe domenii vitale ale economiei României.

O serie de modificări au fost operate marți, 27 august, în cadrul ședinței Comisiei de Industrii și Servicii. Vicepreședintele acestei comisii, mehedințeanul Virgil Popescu, a anunțat că a reușit să abroge și să modifice o serie de amendamente ale OUG 114.

Astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru industrii și Servicii din calitatea de vicepreședinte am susținut abrogarea mai multor articole ale OUG 114, care au fost inițiate de mine și de colegii din PNL. Abrogarea era necesară pentru că a produs efecte negative în piață, în mod special în sectorul energiei. Am reușit să abrogăm toate articolele care se refereau la sectorul ENERGIE ELECTRICĂ ȘI GAZE NATURALE lăsând o perioadă de tranziție de 90 de zile pentru armonizarea legislației, însă unele articole nu au putut fi abrogate pentru că cei de la PSD s-au opus, iar reprezentantul ALDE a avut o atitudine de ”fundul în două luntrii” abținându-se de la vot. Comisia a dat aviz favorabil, cu modificări. OUG 114 urmează să fie dezbătută și în comisiile de fond pentru a primi raport. Aș vrea să atrag atenția că în mod inechitabil, încă din epoca Dragnea, comisia de Industrii și Servicii a fost ”exclusă” din comisiile raportoare, deși OUG 114 a cuprins o serie de prevederi care au dinamitat sectorul energiei. Ne vom lupta în continuare pentru a îndrepta această eroare numită OUG 114”, a anunțat parlamentarul liberal.

Printre articolele abrogate ale OUG 114 se numără următoarele:

articolul 40 – care prevedea plafonarea, pe perioada 2019 – 2021, indemnizațiilor acordate persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, invalizi, veterani – văduve de război.

articolul 46 – exceptarea premierului și a ministrului Finanțelor de a semna o declarație de răspundere prin care se atestă, exclusiv, corectitudinea și integralitatea informațiilor din strategia fiscal – bugetare.

articolul 49 – prin care se stopa acordarea mierii de albine pentru elevii din clasele I – IV din învățământul de stat și confesional.

Articolul 57 – taxa pe viciu – revenire la Ministerul Sănătății

Articol 59 – Taxa pe viciu – revenire la Ministerul Tineretului și Sporturilor

Articolul 60 – se înființa Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Articolul 61 – prețul energiei electrice și gaze naturale – completare cu un amendament care oferă un termen de 90 de zile pentru punerea în acord a legislației pentru a nu crește prețurile (distorsiune în piață)

Articolul 66 – domeniul construcțiilor

Articolul 78 – taxa de 2% pentru ANRE – s-a revenit la stabilirea acestei taxe de președintele ANRE prin ordin, care va fi publicat în Monitorul Oficial

A fost respinsă abrogarea articolului 83 – taxa pe activele financiare.

Proiectul de lege cu privire la OUG 114 se află la raport la Comisiile de Buget Finanțe, Muncă și IT și Telecomunicații. S-a votat amânarea adoptării raportului, dar s-au făcut dezbateri generale. Urmează ca acest proiect, cu modificările care vor fi operate, să fie votat de plenul Parlamentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.