Skip to content
Focus Lifestyle Recent

10 adevăruri neplăcute despre natura umană

Natura umană este imperfectă, însă o întrebare a frământat de-a lungul anilor: suntem mai mult buni, sensibili sau de fapt, avem înclinații către rău și egoism? Nu există răspunsuri precise, însă psihologii dezvăluie o serie de adevăruri neplăcute despre natura umană.

1) Privim minoritățile și persoanele vulnerabile ca fiind mai puțin umane. De exemplu, există dovezi că tinerii dezumanizează persoanele în vârstă. Îi vedem pe migranți mai puțin oameni decât noi.

2) Simțim  plăcere când o altă persoană are un necaz. Asta apare încă de la vârsta de 4 ani.

3) Credem în karma – presupunem că cei ”stricați” își merită soarta. Suntem dispuși să spunem că din vina lor unii sunt săraci sau bolnavi, ca astfel să ne păstrăm ideile despre corectitudine.

4) Suntem ”dungați” și dogmatici. Acest lucru pare să întâmplă parțial  din cauza faptului că nu vrem ca părerile celorlați să ne schimbe modul de a vedea lumea, identitatea noastră.

5) Preferăm să fim electrocutați decât să petrecem timp cu gândurile noastre.  Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu controversat din 2014, în care 67% dintre participanții de sex masculin și 25% dintre participanții de sex feminin au optat pentru șocuri electrice, în loc să petreacă 15 minute meditând.

6) Suntem mândri și prea încrezători în noi. Credem că știm sau putem mai mult, decât putem în realitate. Totodată, credem despre noi că suntem mai corecți, pregătiți, inteligenți în comparație cu cei din jurul nostru.

7) Suntem ipocriți moral. Condamnăm foarte repede eșecurile morale ale altora. Adică aplicăm un standard dublu – dacă cineva face ceva imoral este condamnat, dar dacă facem noi același lucru suntem foarte îngăduitori.

8) Suntem cu toții potențiali trolli (gata să sărim la gâtul cuiva din mediul online) Anonimitatea (ușor de realizat online) ne crește înclinațiile pentru imoralitate.

9) Vom favoriza liderii ineficienți cu trăsături psihopatice. Psihologul american Dan McAdams a concluzionat recent că agresivitatea și insultele pe care le face președintele american Donald Trump trezesc în oameni instinctul primar și văd în acesta un mascul alfa.

10) Suntem atrași sexual de oameni cu trăsături de personalitate întunecate. Studiile arată că bărbații și femeile sunt atrași sexual, cel puțin pe termen scurt, de oamenii care prezintă așa-numita „triadă întunecată” a trăsăturilor – narcisismul, psihopatia și machiavellianismul – riscând astfel propagarea în continuare a acestor trăsături. Un studiu a constatat că femeile se simt atrase fizic de bărbații care au dat dovadă de egoism, că sunt manipulatori și insensibili. Care ar fi explicația? Femeile cred că acești bărbați sunt dispuși să își asume riscuri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.